TUŽITELJKA BISERA HAJDARPAŠIĆ-RADONJIĆ O NAVODNOM PORODIČNOM NASILJU OBAVIJESTILA RUKOVODIOCE SVIH TUŽILAŠTAVA

Supruga Vukasa Radonjića batine prijavila i VDT-u i SDT-u, tri sedmice bez ikakve odluke

Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Vukas Radonjić

Autor

Radmila Grbić

24/05/2023

Podijeli vijest:

Državna tužiteljka, Bisera Hajdarpašić-Radonjić, u noći između 3. i 4. maja, kada ju je, navodno, prebio suprug, takođe državni tužilac Vukas Radonjić, obavijestila je o tom nasilju svog pretpostavljenog, rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštvu u Baru Radovana Đurišića, rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i vršiteljku dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjanu Begović, saznaje Libertas.


Medenica Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Lepa Medenica je, nezvanično je rečeno Libertasu, nakon što ju je Hajdarpašić-Radonjić obavijestila o navodnom nasilju koje je pretrpjela, odmah upoznala Tužilački savjet sa tim.Uprkos tome, ni dvadeset jedan dan od navodnog nasilja u porodici Radonjić, njihove kolege iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, još nijesu donijele odluku u tom predmetu.


Novović Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Tužiteljka Hajdarpašić-Radonjić, saznaje Libertas, odlučila je da rukovodiocima u tužilaštvima odmah prijavi navodno nasilje, kako opet ne bi došla u situaciju da se nađe pred Komisijom za etički kodeks Tužilačkog savjeta, koja je prije dvije godine utvrdila da je povrijedila etički kodeks, ne prijavivši ko ju je u martu 2021, u porodičnom stanu, pretukao.


Ona se tada, nezvanično saznaje Libertas, pojavila sa povredama u medicinskoj ustanovi tražeći pomoć. Medicinsko osoblje je odmah o tome obavijestilo policiju, a policija tužilaštvo.


Tužiteljka Hajdarpašić Radonjić, nakon posljednjih navodnih batina, pozvala je policiju i obavijestila sve rukovodioce.


Istragu o navodnom nasilju nad tužiteljkom, umjesto podgoričkog, sprovodi nikšićko tužilaštvo, jer je tužilac Vukas Radonjić zaposlen u tužilaštvu glavnog grada, a sada je na određeno vrijeme, upućen na rad u Specijalno državno tužilaštvo (SDT).


Đurišić Foto: sudovi.me


“Nemam ništa novo da vam saopštim u odnosu na ono što sam vam već odgovorila”, rekla je danas Libertasu državna tužiteljka Vjera Mićunović, ujedno i portparol nikšićkog tužilaštva.


Tužiteljka Mićunović je u tri navrata, 9, 11. i 15. maja, na konkretna pitanja Libertasa u kojoj fazi je predmet povodom navodnog nasilja koje je državni tužilac Vukas Radonjić počinio nad suprugom, da li su ih saslušavali i da li su i koje mjere preduzimali, odgovorila isto.


“Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću preduzima sve neophodne, zakonom propisane mjere i radnje, kako bi se povodom ovog događaja prikupile sve činjenice relevantne za donošenje odluke u ovom predmetu. O odluci tužioca javnost će biti blagovremeno obaviještena”, glasili su odgovori tužiteljke Mićunović.


Mićunović Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore


Ona je na današnje ponovljeno pitanje Libertasa da li su saslušavali kolege, tužiteljku Hajdarpašić-Radonjić i tužioca Radonjića, kazala da “nema ništa novo da saopšti”.Libertas saznaje da je za danas bilo predviđeno saslušavanje Hajdarpašić-Radonjić, koja je, prema nezvaničnim informacijama, 3. maja prijavila policiji muža za porodično nasilje.


“Policija je otišla na lice mjesta i utvrdila da Hajdarpašić-Radonjić ima lake tjelesne povrede. Nakon toga, policija je obavijestila tužilaštvo o svemu”, saznao je tada Libertas.


Prema nezvaničnim informacijama, supruga tužioca Vukasa Radonjića je dan kasnije bila u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, ali tužiocima nije podnijela prijavu protiv njihovog kolege. Rekla je, navodno, da će izjavu dati naknadno.


Tužilac Radonjić je 5. maja najavio Libertasu da će se oglasiti povodom naših saznanja, ali se od tada nije javljao.
I VDT bez konkretnih odgovora


“Povodom predmeta na koji se odnose vaša pitanja obavještavamo vas da Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću preduzima sve neophodne, zakonom propisane mjere i radnje, kako bi se prikupile sve činjenice relevantne za donošenje odluke. Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću istovremeno sprovodi sve mjere i radnje u skladu sa Uputstvom vrhovnog državnog tužioca za postupanje u slučajevima nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici”, saopštili su Libertasu iz kabineta vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjane Begović, koja je i na čelu Tužilačkog savjeta.


Oni su to naveli u odgovoru na pitanja Libertasa zbog čega odluka o slučaju navodnog nasilja u porodici Radonjić nije donijeta do danas, da li će tužilaštvo, kao institucija, rizikovati povredu etičkog kodeksa neprocesuirajući slučaj porodičnog nasilja svojih kolega i da li smatraju da će takvo, eventualno postupanje tužilaštva obeshrabriti sve buduće žrtve nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, posebno one u kojima će postupajući tužioci biti tužioci Bisera Hajdarpašić Radonjić i Vukas Radonjić.


Begović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Vrhovna tužiteljka Begović i Tužilački savjet nijesu odgovorili Libertasu ni da li su tužioci, koje je Hajdarpašić-Radonjić obavijestila o navodnom nasilju, saslušani povodom tog slučaja i da li su svi oni sačinili službene zabilješke povodom telefonskog poziva koleginice Hajdarpašić-Radonjić, kao ni da li će Tužilački savjet i kada razmatrati događaje porodičnog nasilja dvoje tužilaca i kada će i da li će donijeti stav o tome.“Podsjećamo da državna tužilaštva u svojim postupanjima prepoznaju isključivo učinioce krivičnih djela, bez obzira na ime, prezime, funkciju. Istovremeno svim korisnicima koji prenose saopštene informacije o predmetima u kojima su lica prijavljena, osumnjičena, okrivljena ili optužena za krivična djela ukazujemo na pretpostavku nevinosti predviđenu Ustavom Crne Gore i Zakonikom o krivičnom postupku, koja podrazumijeva da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”, glasi odgovor iz kabineta Begovićeve na pitanje Libertasa da li Zakon o nasilju u porodici i porodičnoj zajednici važi jednako i za tužioce i za sve ostale građane.


Najavili su da će “o donijetoj odluci nikšićkog ODT-a javnost biti blagovremeno obaviještena”.

bisera hajdarpašić radonjić

Vukas Radonjić

tatjana begović

vladimir novović

Lepa Medenica

Tužilački savjet

Radovan Đurišić

nasilje

Nasilje u porodici

istraga

odt

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development