U ŽENEVI PREDSTAVLJEN IZVJEŠTAJ CRNE GORE O STANJU LJUDSKIH PRAVA

Za 14 mjeseci formirano 28 predmeta protiv 67 policajaca osumnjičenih za torturu

Foto: Screenshot/UN

Predstavnici Crne Gore u Ženevi

Autor

Radmila Grbić

08/05/2023

Podijeli vijest:

Crna Gora treba da sprovede istragu policijskih tortura, kao i moguće torture pritvorenika, predložili su danas predstavnici više zemalja na Četvrtom univerzalnom periodičnom pregledu Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji je održan u Ženevi.

 

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Danka Ivanović-Đerić, rekla je danas, na zasjedanju u Ženevi, da je od 1. januara 2022. do 1. marta ove godine formirano 28 krivičnih predmeta protiv 67 policajaca.

 

“U toku je izviđaj u deset predmeta i istraga protiv osam osoba. Od 1. oktobra prošle godine do 31. marta ove godine sudovi su imali u radu 30 predmeta protiv 49 okrivljenih policijskih službenika zbog mogućeg zlostavljanja", kazala je Ivanović-Đerić. 

 

Na pitanje američke delegacije o mjerama, koje je Vlada Crne Gore preduzela da bi na odgovornost pozvala odgovorne za nerazjašnjene slučajeve nasilja nad predstavnicima medija, među kojima su napadi na novinarku Oliveru Lakić i ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića, predstavnik Ministarstva kulture i medija, Đorđije Drinčić, rekao je da su državni organi pojačali napore da se otkriju napadači.

 

“Predmet napada na Lakić je u državnom tužilaštvu dobio oznaku tajnosti, pa je Komisiji za praćenje istraga napada na novinare onemogućen efikasan pristup i rad”, rekao je Drinčić.

 Novinarka Lakić ranjena je na današnji dan prije pet godina, 8. maja 2018, ispred ulaza zgrade u kojoj živi u Podgorici. Istraga povodom tog slučaja još nije završena. Na istom mjestu, Lakić je napadnuta i u martu 2012. godine.

 

“Predlogom medijske strategije za period od 2023. do 2027. godine sa pratećim akcionim planom, predviđen je niz mjera u cilju jačanja konkretnih aktivnosti komisije. Jedna od njih je iniciranje izmjene odluke o osnivanju komisije kako bi u njen sastav ušao predstavnik sudstva. Izmjenama su predviđene obaveze nadležnih organa da komisiji dostavljaju podatke po službenoj dužnosti i Vrhovnog suda da godišnje redovno izvještava o pravosnažno okončanim postupcima u slučajevima napada na novinare”, rekao je Drinčić.


Kao jednu od preduzetih aktivnosti, on je naveo da je “komisija otvorila posebnu stranicu na Vladinoj internet stranici”.

 “Nadležni organi su preduzeli konkretne korake u procesu rješavanja neprocesuiranih predmeta napada na novinare. U državnom tužilaštvu je povodom ubistva urednika Dana Duška Jovanovića formirano nekoliko predmeta po službenoj dužnosti, a na osnovu postojanja eventualnih novih saznanja”, rekao je Drinčić.

 Kazne i za ratne zločine 


Argentina je Crnoj Gori predložila istrage i kazne za slučajeve diskriminacije protiv manjina i ranjivih grupa. Traže i istrage i kazne za one koji su počinili ratne zločine.


Albanija je pozdravila napredak Crne Gore, a posebno plan za primjenu Istanbulske konvencije i strategije za rodnu ravnopravnost. Smatraju i da Crna Gora treba da poveća učešće manjinskih zajednica u pravosuđu, uz povećanje broja žena u Skupštini Crne Gore.


Uzbekistan je preporučio snažnije mjere protiv siromaštva u Crnoj Gori, a Urugvaj snažniju kampanju protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U SAD smatraju da treba, između ostalog, obezbijediti pristup pravdi za sve žrtve diskriminacije.


ženeva

UN

ljudska prava

Danka Ivanović-Đerić

olivera lakić

Duško Jovanović

novinari

đorđije drinčić

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development