ODAKLE MIODRAGU-DAKI DAVIDOVIĆU 15,1 MILION EURA KOJE JE NUDIO ZA KUPOVINU NIKŠIĆKE ŽELJEZARE

Da li je Daka prevara?

Sa radnicima Željezare mjesecima se sastajao i obećavao im da će kupiti fabriku, pa je u jednom trenutku prestao da im se javlja i na telefon. Tada su mu radnici koji protestuju na krovu upravne zgrade Željezare okačili transparent “Daka prevara”

Foto: Libertas Press / Savo Prelević

Protest radnika

Autor

Olivera Lakić

31/08/2022

Podijeli vijest:

Iako je već decenijama u dokumentima službi bezbjednosti i drugih istražnih državnih institucija registrovan kao kriminalac, Miodrag-Daka Davidović (65) umalo je postao vlasnik nikšićke Željezare.


Za tu fabriku Davidović je ovog ljeta nudio više od 15 miliona eura. Odakle mu taj novac nije odgovorio Libertasu, iako je u telefonskom razgovoru, 24. avgusta, kazao da se osjeća kao zmaj i obećao odgovore na pitanja. Istog dana je dobio pitanja i više se nije javljao.


Osim pitanja odakle mu novac da kupi Željezaru, koliko ima firmi na svoje i na ime bliskih srodnika, koji je naziv tih firmi, koliko ih ima u Crnoj Gori i da li plaća porez, on je pitan i da li je istina da se bavi švercom cigareta.


Da se bavi tim kriminalnim poslom Libertas se uvjerio uvidom u dokumentaciju službi bezbjednosti u kojoj piše da Davidović sarađuje sa organizovanom kriminalnom grupom koju predvode braća Leon i Viktor Drešaj.


Piše i da Davidović pripada kriminalnoj grupi koja se bavi krijumčarenjem cigareta za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i zemlje Evropske Unije.


U njegovoj kriminalnoj grupi su i pravosnažno osuđivani šverceri cigareta Isat Boljević (55) i Đoka Camaj (62).

U tom kriminalnom poslu Davidoviću je saradnik i Zdravko Kosanović (44).


Prema nezvaničnim saznanjima Libertasa, ova kriminalna grupa vrlo vjerovatno ima fabrike za ilegalnu proizvodnju cigareta u Bosni i Hercegovini i Albaniji.


I Davidović je 1997. godine bio uhapšen zbog navodnih malverzacija sa podgoričkim Duvanskim kombinatom, ali nikad nije došlo do suđenja jer ga je tadašnji predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović, abolirao.


Davidović: Foto: Savo Prelević


Od tada je Davidović preduzetnik, političar, filantrop, dobrotvor Srpske pravoslavne crkve i istaknuti predstavanik Srba iz Crne Gore. U njegovoj biografiji piše i da je jedini živi čovjek koji je nosilac tri najveća odlikovanja Srpske pravoslavne crkve.


Preduzeće “Neksan” osnovao je 1992. godine i ta firma se bavila preduzimačkim poslovima, trgovinom naftnim derivatima i proizvodnjom alkoholnih pića.


Libertas je nezvanično iz Uprave prihoda i carina dobio podatke da njegova firma “Neksan” godinama, uglavnom, posluje sa gubitkom.


On je 2017. godine prikazao gubitak 189 eura, a 2018. oporezivu dobit od 1.442.744,56 eura. Godinu kasnije, 2019.

godine, prijavio je gubitak 601.225,55 eura. Firma “Neksan” je 2010. godine prikazala da je imala gubitak 934.910,57 eura, ali i kapitalni dobitak od 1.272.591,52 eura. Prošle godine “Neksan” je imao gubitak od 707.117,27 eura.


Davidović je vlasnik i firme “Adastra group corp.” koju je registrovao u Panami 31. avgusta 2015. godine.

“Adastra group corp.” ima otvoren račun kod AIK banke u Srbiji i preko firme “New focus communication doo Beograd”, čiji vlasnik je Igor Avžner (57), 27. septembra 2016. godine obavljen je transfer od 374.000 eura po osnovu fiktivnog ugovora o nabavci robe.


Taj novac je firma “New focus communication doo Beograd” dan kasnije dalje transferisala firmi “Daily press” i “TV Vijesti”, po osnovu plaćanja faktura za izvršene marketinške usluge političkom subjektu “Demokratski front”.


“Adastra group corp.” iz Paname je povezana i sa firmom “Neksan” i 16. februara 2016. godine i 15. marta 2016. godine sa računa “Neksana”, koji je otvoren kod Hipotekarne banke, izvršen je transfer novca od 2.505.000 eura na račun “Adastra group corp.” iz Paname otvorenog u AIK banci.


Taj novac je uplaćen po osnovu prometa roba, a bez dokaza da je taj promet realizovan.


Sa računa “Adastra group corp.”, 30. septembra 2016. i 5. oktobra 2016. godine prenešeno je “Neksanu” 2.105.000 eura na račun u CKB banci, takođe po osnovu prometa roba.


Taj novac je “Neksan” iskoristio za zatvaranje kredita koje je ta firma podigla u Zapad banci i Hipotekarnoj banci.

I u toku 2018. godine vršeni su transferi novca od “Neksana” na račun “Adastra group corp.” u AIK banci u Srbiji.


Tada je, bez jasne osnove, prenešeno 670.000 eura.


“Adastra group corp.”, Miodraga-Dake Davidovića, povezana je sa “Atlantic news group”, osnivačem firme “ANG Crna Gora” DOO Podgorica, koja je osnovana 5. januara 2018. godine i ima otvoren račun samo u Hipotekarnoj banci AD Podgorica.


“Atlantic news group” je registrovana u Delaveru i osnivač je aktuelni rektor Univerziteta Crna Gora Vladimir Božović. On je tu firmu u Delaveru osnovao 28. novembra 2017. godine.


“Atlantic news group” ima internet stranicu na kojoj piše da u svom portfoliju ima dva veb sajta – IN4S i Borba i novinu “Sloboda”.


U kartonu deponovanih potpisa evidentirani su Vladimir Božović i Gojko Raičević.


Na računu koji je otvoren kod Hipotekarne banke 13. februara “Atlantic news group” je uplatio 29.972 eura sa računa koji je otvoren u kiparskoj banci po osnovu ugovora koji je zaključen između “Adastra group corp.” i “ANG Crna Gora” DOO Podgorica, što znači da je “ANG Crna Gora” ćerka firma “Adastra group corp.” Miodraga-Dake Davidovića.


“Neksan” je povezan i sa kiparskom firmom “Exaniston enterprises limited”, čiji je vlasnik sin Miodraga-Dake Davidovića, Nemanja. Ta firma je osnovana 20. maja 2008. godine.


Sa računa “Neksana” u CKB i Hipotekarnoj banci, firmi na Kipru u kojoj je vlasnik Davidovićev sin, uplaćeno je 1.088.028 eura bez jasne osnove.


“Neksan” je povezan i sa firmom “Rapex fze”, registrovanom u Abu Dabiju, čiji je takođe vlasnik Miodrag-Daka Davidović, ali i sa firmama “Eurochem group” iz Paname i “Cpr impex” doo Beograd, čiji je vlasnik Petar Crnogorac, suvlasnik “Montenegro defence Industry”, koja je trgovala oružjem iz Bosne i Hercegovine. Te firme su uplatile na račun “Neksana”, 2015. i 2016. godine, četiri miliona eura bez jasnog osnova. Taj novac je iskorišćen za zatvaranje kredita koje je firma “Neksan” imala kod crnogorskih banaka.


“Neksan” je povezan i sa firmama “OU Calyptra invest” i “LM residence” doo Podgorica.


Firmi “LM residence” je Zapad banka 27. oktobra 2016. godine odobrila kredit 1.080.000 eura.


Nakon uplata novca po osnovu zajma od “OU Calyptra invest”, firme iz Estonije, od 420 hiljada eura i odobrenog kredita od Zapad banke, “LM residence” 28. oktobra 2016. godine transferiše 1.200.000 po osnovu ugovora o zajmu “Neksanu” na račun u Zapad banci.


Nema dokaza da je taj zajam vraćen.


Nakon što je “Neksanu” na račun leglo million i dvjesta hiljada od “LM residence” po osnovu zajma, 31. oktobra 2016. godine, 399.900 eura je uplaćeno na račun “Neksana” u CKB banci, a 800 hiljada eura uplaćeno je firmi “Rapex” doo Bar po osnovu ugovora o zajmu.


Vlasnik te firme ranije je bio Ivan Ivanović, a u trenutku transferisanja novca Jakup Đeljošević, odbornik u Skupštini opštine Bar.


Firma “LM residence” doo Podgorica osnovana je 28. juna 2016. godine. Osnivač je Olha Semenhenko (42), izvršni direktor Nikola Kovačević, a zastupnik Radmila Lainović.


Osim što je uspješan biznismen i registrovani švercer cigareta, Miodrag- Daka Davidović ima i političke ambicije. On je osnivač i predsjednik konzervativne i klerikalne partije Narodni pokret.


Sa svojom strankom Narodni pokret kandidovao se na lokalnim izborima u Nikšiću 2021. godine. Osvojio je jedan mandat i izabran za odbornika u Skupštini opštine Nikšić.


Sa radnicima Željezare mjesecima se sastajao i obećavao im da će kupiti fabriku, pa je u jednom trenutku prestao da im se javlja i na telefon. Tada su mu radnici koji protestuju na krovu upravne zgrade Željezare, okačili transparent “Daka prevara”.

Miodrag Daka Davidović

Željezara

viktor drešaj

Leon drešaj

isat boljević

đoka camaj

Zdravko Kosanović

neksan

Igor Avžner

Vladimir Božović

gojko raičević

Nemanja Davidović

Šverc

cigarete

Petar Crnogorac

Ivan Ivanović

Jakup Đeljošević

Olha Semenhenko

Nikola Kovačević

Radmila Lainović

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development