Libertas logo

PROGLAS SINDIKATA POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Nema napretka bez nezavisnosti i solidarnosti zaposlenih u medijima

News main

FOTO: SMCG

Autor

Libertas Press

02/05/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Novinari i zaposleni u crnogorskim medijima 3. maj, Svjetski dan slobode medija, dočekuju u boljem ekonomskom ambijentu nego ranije i ovo bi konačno mogla biti godina kada ćemo imati osjetniji rast zarada, kako bi se mogli posvetiti rješavanju drugih brojnih problema u našoj profesiji. Preduslov za to su nezavisnost i solidarnost medijskih radnika i jedinstven nastup prema poslodavcima i donosiocima odluka, ali i medijska reforma koja je već godinama na čekanju, kako bi se stanje u svim medijima mijenjalo na bolje, piše u proglasu Sindikata medija Crne Gore (SMCG) povodom Svjetskog dana slobode medija.
Iz sindikata su apelovali na medije da sjutra obustave rad na pet minuta, od 11.55 do 12 časova, kako bi tom, naveli su, "gromoglasnom tišinom jasno iskazali sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u namjeri da zaštite prava koja im pripadaju".


Navodeći da je najveći dio zaposlenih u medijima prošle godine dobio povećanje zarada u sklopu programa "Evropa sad“ i da je tokom ove godine došlo do novog povećanja plata od 10 do 15 odsto ili vraćanja ranije smanjenih zarada u dva privatna medija, iz SMCG su saopštili da se u Javnom servisu Radio-Televiziji Crne Gore, ovih dana očekuje potpisivanje novog Kolektivnog ugovora kojim će zarade najvećem broju zaposlenih biti povećane od 10 do 35 odsto.


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


"Stanje u lokalnim javnim emiterima je nešto bolje nego prethodnih godina, ali u nekim i dalje imamo velika dugovanja za zarade. Istovremeno, potrebno je povećati plate i zaposlenima u ovim medijima jer su one najniže u medijskoj djelatnosti. Iz Vlade najavljuju da će novi zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koji je trebalo da popravi stanje u ovim medijima, uskoro biti gotov, nakon četiri godine čekanja i pozivamo nadležne da se ubrza njegovo usvajanje“, piše u saopštenju SMCG.


Navode da su prije nekoliko mjeseci "konačno počeli i pregovori reprezentativnih sindikata, među kojima je i Sindikat medija, sa poslodavcima o usvajanju novog Granskog kolektivnog ugovora“.


"Iako pregovori ne teku dinamikom kojom bi mi željeli jer su poslodavci odbili najveći broj predloga sindikata, ostajemo otvoreni za dogovor kako bi se prava zaposlenih u medijima dodatno poboljšala jer bi se taj dokument odnosio na sve medijske radnike. Svi oni će, zahvaljujući usvajanju Opšteg kolektivnog ugovora za koji su se izborili nacionalni sindikati, od 1. jula primati uvećane dnevnice za rad nedjeljom za 80 odsto, što će biti zaslužena nagrada za jednu od rijetkih profesija koja nikad ne staje“, navode iz SMCG.
Rade prekovremeno i bez nadoknade


Nakon povećanja zarada, ističu, mnogi medijski radnici ostaće preopterećeni zbog često nedovoljnog broja ljudi u redakcijama.


"Neki od njih i dalje rade prekovremeno, a to im se ne plaća iako se, zahvaljujući naporima Sindikata medija i zaposlenih, i tu stanje djelimično popravlja. Ipak, činjenica da je prije posljednjih povećanja plata veći dio zaposlenih u medijima primao zarade manje od prosječne u državi, koja je u međuvremenu znatno skočila zbog povećanja zarada u javnom sektoru, dovela je do toga da su mnogi prinuđeni da pored novinarstva rade još neke poslove, kako bi imali normalnu egzistenciju", navode iz SMCG.


Zbog toga je, smatraju, opšte povećanje plata u medijima prioritet svih prioriteta.


"Pozivamo sve zaposlene da pokrenu razgovore o tome sa svojim poslodavcima i budu jedinstveni i istrajni u svojim zahtjevima, a Sindikat medija će im pružiti svu pomoć koju zatraže. Ponovo poručujemo da ne smijemo dozvoliti da naša profesija, koja je toliko važna za društvo, bude na začelju po standardu“, saopštili su iz SMCG.

 U prošloj godini 28 napada na novinare

 

"I prošla godina je, po broju napada na novinare u Crnoj Gori, bila obeshrabrujuća jer je Sindikat medija ponovo zabilježio čak 28 slučajeva. Bilježimo i nekoliko incidenata ove godine. Registrovan je ogroman porast u broju verbalnih prijetnji, odnosno uznemiravanja novinara, a povećan je i broj fizičkih napada na novinare. Zabilježeni su i politički pritisci i prijetnje najviših nosilaca vlasti prema medijima koji ih kritikuju. Kao i u ranijim slučajevima i sa drugim akterima, ovakve stvari smatramo nedopustivim i osuđujemo ih jer one sigurno ne doprinose jačanju slobode medija u Crnoj Gori, naprotiv“, upozoravaju iz SMCG.


Očekuju da u ovoj godini "konačno bude usvojen set medijskih zakona i prva medijska strategija Crne Gore“.


"To je veoma važno kako bi se riješila brojna otvorena pitanja u medijskoj djelatnosti, poboljšala autonomija novinara i medijskih radnika i urednička nezavisnost i uspostavio okvir za jačanje profesionalnih i kažnjavanje onih medija koji ne poštuju ni osnovna pravila, krše Kodeks novinara i šire dezinformacije. I u toj oblasti je potrebno mnogo više rada nadležnih kako bi građani bili objektivno informisani i mogli da na osnovu toga donose i pametne odluke za našu državu i društvo. Zato i ovog puta pozivamo novinare i zaposlene u medijima u Crnoj Gori da poštujemo pravila profesije jer samo tako sloboda medija može imati svoj puni smisao“, naveli su iz SMCG.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo