Porodica Marka Carevića napala novinare na zadatku, on to negira i tvrdi da je sve politički motivisano

Iz policije je saopšteno da, u saradnji sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, "preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju napada na ekipu podgoričke Gradske TV" i da nijesu o događaju obaviješteni od ekipe tog medija
Foto: gradski.me
Novinari tvrde da su napadnuti
Novinari tvrde da su napadnuti
Foto: gradski.me
Foto: gradski.me
Novinari tvrde da su napadnuti

Braća i sin predsjednika Opštine Budva Marka-Bata Carevića napali su u petak novinarsku ekipu Gradske televizije tokom snimanja priloga u blizini kamenoloma Platac, saopšteno je Libertasu iz te televizije.

Marko-Bato Carević je za Libertas kazao da to nije istina i da je riječ o “nastavku hajke na njega i njegovu porodicu”.

Urednica Gradske TV Mirka Dević rekla je za Libertas da će njene kolege danas dati izjavu policiji u Podgorici.

Iz policije je saopšteno da, u saradnji sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, “preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju napada na ekipu podgoričke Gradske TV” i da nijesu o događaju obaviješteni od ekipe tog medija.

“Policija je, nakon saznanja za događaj, preduzela radnje iz svoje nadležnosti”, navode iz te bezbjednosne institucije.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru Libertasu je rečeno da još nikoga nijesu pozivali na saslušanje.

Iz Gradske TV saopšteno je jutros da je najbliža rodbina predsjednika Opštine Budva Marka-Bata Carevića “brutalno napala ekipu te televizije prilikom obavljanja novinarskog zadatka”.

Taj medij je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da stanu na put “divljačkim napadima na novinare”.

“Lice za koje smo obaviješteni da je Savo Carević, brat prvog čovjeka metropole turizma Marka-Bata Carevića, unosio se u lice novinarki Dubravki Perović, vrijeđao je i urlao na nju, dok je kamermanu Hariju Markoviću zabranio da snima njegovo divljanje i siledžijsko ponašanje. Osim na televizijsku ekipu, porodica Carević fizički je nasrnula na jednog od okupljenih mještana, ali je, srećom, veći incident spriječen, prije svega zahvaljujući prisebnosti ostalih okupljenih građana zaseoka Višnjeva, koji su za našu televiziju govorili o ugroženosti njihovih kuća i imanja od eksploatacije šljunka, te divlje deponije što ju je na javnoj površini napravilo preduzeće Carinvest”, saopštili su iz Gradske TV.

Riječ je o Carevićevoj kompaniji koja je dostavila najpovoljniju ponudu na javnom oglasu za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko – građevinskog kamena lokaliteta Platac u grbaljskom selu Krimovica.

Carević                                                                                                                                                                 Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Carević, međutim, tvrdi da je sa novinarkom Dubravkom Perović dogovorio da priču “odrade nakon što se on vrati s puta”, što, kazao je Libertasu, “ona nije poštovala”.

“Napravila je političku priču, suprotno i ljudskim i novinarskim kodeksima”, tvrdi on.

Carević je rekao da niko nije sprečavao ekipu Gradske TV da radi posao.

“Kamerman je nesmetano snimao. Niko ih nije vrijeđao. Sve je ovo politički motivisano, znajući ko je vlasnik Gradske TV”, poručio je Carević i naveo da njegovu braću i sina niko nije kontaktirao iz policije i tužilaštva.

“Ukoliko smatraju da treba, neka ih slobodno pozovu, ali smatram da nemaju osnova za bilo kakva saslušanja”, kazao je Carević za Libertas.

Libertas je kontaktirao i novinarku Perović, ali ona nije mogla da razgovara jer je bila na putu ka policiji.

Gradska TV, navode u saopštenju, naoštrije protestuje zbog grubog nasrtaja na njihovu novinarsku ekipu o čemu će, saopštili su, obavijestiti sva novinarska udruženja i asocijacije u zemlji i inostranstvu, kao i ambasade zapadnih država sa sjedištem u Podgorici.

“Istovremeno, podnijećemo krivičnu prijavu protiv Sava Carevića zbog nasilničkog ponašanja. Budući da je ovo tek jedan u nizu brutalnih nasrtaja na novinare tokom izvršavanja zadataka, zahtijevamo od MUP-a Crne Gore i Uprave policije da hitno reaguju, da stanu na put divljačkim napadima na novinare, te da medijima obezbijede uslove za slobodan rad”, navodi se u saopštenju Gradske TV.

Pročitajte još

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra optužnicu protiv bivše predsjednice …
Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro