Otvoriti vrata izbjeglicama iz Ukrajine

Foto: Privredna komora Crne Gore
Sa sjednice na Cetinju
Sa sjednice na Cetinju
Foto: Privredna komora Crne Gore
Foto: Privredna komora Crne Gore
Sa sjednice na Cetinju

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore inicirao je da se prihvati jedan broj izbjeglih i raseljenih osoba zbog ratnih sukoba u Ukrajini, u skladu sa mogućnostima turističkog sektora.

Predsjednik odbora Ranko Jovović kazao je da nije neophodno naglašavati tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Ukrajine, “niti našu osobinu da znamo pomoći u nevolji u svakom trentutku”.

“Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da damo konkretan doprinos u zbrinjavanju određenog broja osoba i jasan signal solidarnosti sa svima onima kojima je pomoć prijeko potrebna. Iako naši kapaciteti nijesu preveliki, znam da srce jeste, pa vas pozivam da to pokažemo i u ovoj situaciji”, rekao je Jovović na sjednici odbora naa Cetinju. Sa inicijativom se saglasio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

U radu odbora, pored ministra i njegovih saradnika, učestvovali su i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović, predstavnici Ministarstva zdravlja i Uprave za inspekcijski nadzor, kao i Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija.

Milatović je, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG), kazao da crnogorska privreda i turistički sektor ulaze u novu krizu, “koja može dodatno destibilizovati još ranjivo tržište u Crnoj Gori”.

“Moramo naći alternativu ruskom i ukrajinskom emitivnom tržištu. Fokus moramo snažnije proširiti na tržišta Centralne i Zapadne Evrope koja imaju najveći potencijal”, rekao je Milatović i istakao da se mora intenzivirati marketinška i promotivna aktivnost prema tim tržištima, kao i kreirati atraktivnija turistička ponuda.

Turizam, kazao je Milatović, može računati na snažnu podršku Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja. Obećao je i da će Kreditno garantni fond biti zamajac finansijske podrške turističkoj privredi.

Neiskorišćeni potencijali Cetinja

Predstavljajući turističke potencijale prijestonice, Đurašković je rekao da će nova lokalna uprava djelovati u pravcu rješavanja kapitalnih problema grada.

“Imamo veliki, ali nažalost, nedovoljno iskorišćen turistički potencijal. Nova radna mjesta i zapošljavanje kroz turizam vidimo kao šansu za prijestonicu i pred nama je veliki posao”, rekao je on, navodeći da pandemija više ne smije biti izgovor, vec šansa za novi početak.

Milatović je kazao da treba raditi na tome da Cetinje i Kotor budu nominovani za prijestonice evropske kulture, čime bi se doprinijelo njihovoj prepoznatljivosti.

On je predložio da se dan kada je Crna Gora proglašena kraljevinom obilježi kulturno-turističkim hepeningom.

Predstavnik Lipske pećine, Tomo Knežević, pozvao je turističke privrednike da se upoznaju sa potencijalima Cetinja, te investiraju u prijestonicu. On je naveo da su Nacionalnoj i lokalnim turističkim organizacijama neophodna značajno veća sredstva za promociju destinacije, na što mu je Milatović odgovorio da je predviđena tranformacija NTO, kroz uključivanje turističke privrede i njene upravljačke struktrure po modelu mediteranskih zemalja.

Vršiteljka dužnosti direktorice Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, predstavila je pripreme za ljetnu turističku sezonu i najavila niz podsticajnih mjera i usvajanje strategije razvoja turizma do kraja marta.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja, Anka Vukićević, kazala je da će se razmotriti mogućnost da se izađe u susret zahtjevima turističke privrede, koja traži liberalizaciju epidemioloških mjera, uz očuvanje javnog zdravlja.

Ona je pozvala da se u programima lokalnih samouprava nađe zdravstveni turizam, kao i kampanja Neka bude čisto.

Glavna turistička inspektorka, Svetlana Šljivančanin, kazala je da se predlogom zakona o turizmu i ugostiteljstvu predviđa raspodjela nadležnosti inspekcijskih službi sa državnog na lokalni nivo, što, smatra ona, može dovesti do povećanja poslovanja u sivoj zoni zbog deficita inspektora na lokalnom nivou.

Bakšiš da bude obavezan

Privrednici su istakli važnost motivisanja stručnog kadra koji je u Crnoj Gori deficitaran.

Tripko Krgović je predložio uvođenje kategorije naknade za uslugu, koja bi se obračunavala u određenom procentu na iznos fiskalnog računa, što bi se koristilo isključivo za uvećanje zarade zaposlenih.

“Privrednici smatraju da treba pristupiti izradi nove Strategije razvoja ljudskih resursa u sektoru turizma u Crnoj Gori. S tim u vezi, Privredna komora je kod nadležnih institucija inicirala uvođenje kategorije “stalni sezonski radnik”. Navedeno rješenje bi značajno podstaklo mlade da se školuju za poslove u turizmu, ali i nezaposlena lica da se prekvalifikuju za turistička zanimanja”, saopšteno je iz PKCG.

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro