Milović: Imam pod
kontrolom i crnogorsku 
i bosansku carinu

Ja sam besprekorno spreman. Vozim robu 400 kilometara bez ičega, samo pun kamion, evo 18 godina i nikada mi problem nije bio, sve je to uhodano. Ali, čim ide nešto preko papira, odmah se prepadnu i od posla ništa. Što može na crno to je najbolje i najlakše, ne moramo se moliti nikome, tvrdi Tot. Milović mu odgovara: "Odgovara li tebi ovaj Mančester na crno? Ako odgovara, gdje ti paše?... Pošto smo direktno na izvoru, bez posrednika, nadam se da možemo napraviti posao na obostrano zadovoljstvo“.

Nakon što je Libertas u maju ove godine objavio samo dio nalaza Europola, Katnić je javno ustvrdio da je "Petar Lazović bio na tajnom zadatku i da je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima i da je o svim radnjama pravovremeno obavještavao pretpostavljene”. Milovića nije branio, niti je objasnio zbog čega je i protiv njega zatvorio istragu
Foto: SKY aplikacija
Policajac Ljubo Milović sa nelegalnim oružjem
Policajac Ljubo Milović sa nelegalnim oružjem
Foto: SKY aplikacija
Foto: SKY aplikacija
Policajac Ljubo Milović sa nelegalnim oružjem

Policajci Ljubo Milović i Petar Lazović duboko su involvirani u kriminalnu aktivnost krijumčarenja cigareta, piše u izvještaju Europola koji je 16. jula 2021. godine dostavljen crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu, u koji je Libertas imao uvid.

Europol je crnogorskom Specijalnom tužilaštvu napisao u izvještaju da su 2. februara 2021. godine SKY korisnici Petar Lazović i Ljubo Milović kreirali čet grupu sa korisnikom Tot i da je ta čet grupa “kreirana isključivo u kriminalne svrhe krijumčarenja cigareta“.

“Lazović i Milović su duboko involvirani u ovu kriminalnu aktivnost i postoje na stotine poruka vezanih za ovu kriminalnu aktivnost. Ovaj čet je samo primjer koji oslikava njihov način rada (modus operandi). Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem cigareta, molimo pošaljite Europolu zahtjev za dobijanje neobrađenih podataka“, piše u izvještaju Europola.

Libertas u nastavku objavljuje dio prepiske između Lazovića, Milovića i izvjesnog Tota.


Libertas nije uspio da sazna da li je neko od crnogorskih nadležnih organa poslao zahtjev za dobijanje i podataka koje Europol nije obradio i da li su ih dobili.

Bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, nakon što je od Europola, 16. jula 2021. godine, dobio izvještaj u kojem su ga iz te evropske Agencije za sprovođenje zakona obavijestili da su policajci Lazović i Milović pripadnici organizovanog kriminalnog klana Kavač i da bi istraga usmjerena na njih trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije, 14. septembra 2021. godine je, u ime Specijalnog državnog tužilaštva, tražio od Europola da mu pomognu i pošalju još podataka.

“Prema do sada prikupljenim podacima, postoji osnov sumnje da su policijski službenici Lazović Petar i Milović Ljubo prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su organizovali Kašćelan Slobodan i čiji su pripadnici Zvicer Radoje i druga lica“, piše u zamolnici koju je Katnić poslao Europolu.

“Specijalno državno tužilaštvo sprovodi izviđaj, u predmetu poslovne oznake Ktr-S br. 242/21, zbog postojanja osnova sumnje da su određeni policijski službenici u prethodnom periodu postali pripadnici kriminalne organizacije Kavač, koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i više drugih evropskih zemalja i protiv kojih se pred Specijalnim državnim tužilaštvom sprovodi istraga u više krivičnih predmeta zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika Crne Gore (KZ CG), teško ubistvo iz člana 144 KZ CG, ubistvo iz člana 143 KZ CG i drugih krivičnih djela“, piše u tom dokumentu.

Europol je odgovorio na Katnićev zahtjev, ali je specijalni tužilac Saša Čađenović, 20. januara 2022. godine, donio odluku da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Nakon što je Libertas u maju ove godine objavio samo dio nalaza Europola, Katnić je javno ustvrdio da je “Petar Lazović bio na tajnom zadatku i da je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima i da je o svim radnjama pravovremeno obavještavao pretpostavljene”.

Milovića nije branio, niti je objasnio zbog čega je i protiv njega zatvorio istragu.

Katnić je u februaru iste godine završio tužilačku karijeru.

Nakon što je Libertas 3. maja počeo da objavljuje navode iz izvještaja Europola, novoizabrani glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, formirao je novi predmet koji je 18. jula rezultirao hapšenjem policajca Petra Lazovića i nalogom za hapšenje njegovog kolege Ljuba Milovića, koji je u bjekstvu.

Libertas neće objaviti šifre pod kojima su bili registrovani kriptovani telefoni u aplikaciji, već samo kodna ili imena korisnika da, eventualno, ne bi naštetio istrazi.

Zabranjeno preuzimanje skeniranih transkripata bez dozvole redakcije Libertas.

Pročitajte još

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra optužnicu protiv bivše predsjednice …
Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro