Lakše bi bilo Miloševiću ako otkrije sa kim iz policije švercuje cigare

Libertas saznaje da je SDT od nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina tražilo imena policajaca koji su, navodno, učestvovali u švercu, a da mu, zauzvrat, na teret stave da je član, a ne šef kriminalne organizacije
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Milošević uhapšen 21. decembra
Milošević uhapšen 21. decembra
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Milošević uhapšen 21. decembra

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ponudilo je bivšem direktoru Uprave prihoda i carina Radu Miloševiću, 21. decembra kada je uhapšen u Nikšiću, da prizna krivicu i otkrije imena policajaca koji su, navodno, učestvovali u švercu cigareta, a da mu se, zauzvrat, na teret stavi lakše krivično djelo – da je član, a ne šef kriminalne organizacije, saznaje Libertas.

Milošević, visokopozicionirani funkcioner Građanskog pokreta URA, to je, navodno, odbio, rečeno je nezvanično Libertasu.

Iste večeri, državni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić, saopštio je da je Milošević uhapšen zbog sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Specijalni tužilac Jovan Vukotić je dva dana kasnije, 23. decembra, donio naredbu o proširenju istrage protiv Rada Miloševića zbog osnovane sumnje da je, kao službeno lice i javni funkcioner, direktor Uprave prihoda i carina (UPC), u toku maja ove godine stvorio kriminalnu grupu, čiji pripadnici su postali Elvir Adrović, Milutin Pejović, Dalibor Brnović, Željko Ivanović, Mihailo Saveljić, Radivoje Vujačić, Nebojša Adamović, Zoran Pavićević, Igor Pavićević i više nepoznatih osoba.

Svi oni pohapšeni su nakon što je, u noći između 1. i 2. oktobra, na putu Podgorica – Nikšić, nestao kamion sa cigaretama zaplijenjenim u Slobodnoj zoni Luke Bar, a koje su trebalo da budu uništene u pećima nikšićke fabrike “M Construction”. Na teret im je stavljeno stvaranje kriminalne organizacije, primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Te noći, po nalogu SDT-a, Milošević je pozvan na saslušanje i satima je davao izjavu povodom nestanka kamiona sa cigaretama vrijednim million eura. Danima nakon toga je tvrdio da ne osjeća odgovornost u vezi sa tim slučajem, a onda je, 5. oktobra, podnio ostavku.

Odlukom sudije za istragu podgoričkog Višeg suda, Gorana Šćepanovića, Milošević se od 23. decembra nalazi u spuškom pritvoru, kako ne bi, obrazloženo je tada, pobjegao ili uticao na svjedoke.

U međuvremenu, njegov branilac, advokat Vladan Bojić, uložio je žalbu, koja je danas, odlukom Višeg suda u Podgorici, odbijena.

“Osnovana sumnja da je okrivljeni (Milošević) izvršio krivično djelo proizlazi u prvom redu iz odbrana okrivljenih Elvira Adrovića, Nebojše Adamovića i Željka Ivanovića”, piše u obrazloženju odluke o određivanju pritvora Miloševića do 30 dana, koju je potpisao sudija Šepanović.

Elvir Adrović je bio šef Komisije za uništavanje cigareta UPC, Nebojša Adamović član, a  Željko Ivanović načelnik Odjeljenja za sprečavanje krijumčarenja u UPC.

Na saslušanju nakon hapšenja 3. oktobra, Adrović je, piše u rješenju u koje je Libertas imao uvid, priznao da je izvršio krivično djelo.

Adrović Foto: Libertaspress/Savo Prelević

“Željko lvanović me je pitao da li želim da budem predsjednik Komisije za uništenje oduzete robe, da će novi direktor sa te pozicije da makne Zorana Pavićevića, koji nije htio da robu uništava dinamikom kojom smo planirali, odnosno dok ne sklopi dil, pa ih je zbog toga zavlačio. Zoran Pavićević je imao jake pozicije kod vlasnika cigareta, pa je to otežavalo posao Miloševiću”, izjavio je Adrović na saslušanju.

Od kada je u komisiji, sprovedena su, rekao je tada, četiri uništenja cigareta.

“Ali, sva četiri puta nijesu uništene sve cigarete koje su bile predviđene za uništenje”, kazao je Adrović.

Milošević bi ga, ispričao je on, prije svakog uništenja pozvao u kabinet, upoznao sa predmetom uništenja i navodio koje cigarete treba uništiti, odnosno spremiti ih za navodno uništenje.

“Prilikom uništenja jedan kamion bismo propustili da se ne uništi. Prilikom prvog uništenja u kome sam učestvovao kao predsjednik komisije, radnici preduzeća “Javorak” su ukrali 80-300 paketa cigareta, što su članovi komisije pravdali kroz zapisnik o uništenju. Prilikom drugog kruga uništenja u preduzeću “M Construction” u Nikšiću, uništeno je možda 10 odsto od ukupne količine namijenjene za uništenje i ostalo je oko 500 paketa koje smo
odvozili. Na te radnje je kompletna komisija zažmurila”, rekao je Adrović.

Prilikom trećeg spaljivanja u istom preduzeću, ispričao je on, ponovo je uništeno 10 odsto cigareta, a ostalo je, kao i u prethodnom slučaju, odvezeno iz prostorija.

Za to su, kazao je Adrović, dobili po 10.000 eura.

“Prilikom četvrtog uništenja dozvoljeno je da jedan kamion sa cigaretama napusti krug preduzeća”, ispričao je Adrović na saslušanju.

On je tri dana nakon hapšenja, usljed isteka tužilačkog zadržavanja do 72 sata, pušten na slobodu.

Član komisije, Nebojša Adamović, u odbranama 12. oktobra i 21. decembra, izjavio je da je uništeno 10 odsto od zaplijenjenih cigareta.

Adamović Foto: Libertaspress/Savo Prelević

“Ostalo je otišlo u nepoznatom pravcu. Prva dva uništavanja su organizovana u preduzeću “Javorak” i u krugu fabrike “Mirai”. Nakon toga, Rade Milošević je tražio da se spaljivanje sprovede u preduzeću “M Construkcion” čiji vlasnik je njegov prijatelj”, tvrdio je Adamović na saslušanjima.

Uputstva je, kaže, dobijao od Elvira Adrovića, “koji je bio u direktnoj komunikaciji sa Radem Miloševićem ili sa Željkom lvanovićem”.

“Ivanović je, po hijerarhiji, bio odmah ispod direktora, a on je uvijek imao prvu informaciju o tome da neku količinu cigareta ne treba uništiti. Kompletnom operacijom navodnog uništenja u preduzeću “M Construccion” rukovodio je Željko lvanović”, ispričao je Adamović.

Uništenje cigareta je, kaže, podrazumijevalo da se napravi fotoelaborat o uništenju 5-10 odsto cigareta i da se “tako stvori privid da se cigarete uništavaju, a da se one ukrcavaju u kamione i odvoze u druge fabrike”.

“Adrović mi je saopštio da iznos od 10.000 eura koje smo dobijali po jednom uništenju u toku 2022. godine daje izvjesni Dimitrije Perunović iz Nikšića, koji je prijatelj Rada Milosevića”, kazao je Adamović.

Željko Ivanović ispričao je, u svojoj odbrani, da je “iz nekog razloga imao povjerenje u Rada
Miloševića” i da je obavljao mnogo poslova po njegovom nalogu.

“Direktor Milošević mi je davao naređenja kada će ići uništenje. Te naloge sam prenosio predsjedniku komisije Elviru Adroviću…”, rekao je Ivanović

Insistirao je da se, kaže, fotografiše i snima uništenje cigareta kako bi to proslijedio Miloševiću, “a da bi zaštitio sebe”.

“Za te poslove i radnje u vezi sa službenom dužnošću nijesam primao novac”, tvrdio je Ivanović.

Sve što je prenosio komisiji, kaže, bile su poruke od Miloševića.

“Primijetio sam da se direktoru žurilo sa uništenjima. Adroviću sam prenio poruku direktora da ima loša saznanja sa prethodnom komisijom za uništenje, na čijem se čelu nalazio Zoran Pavićević, a to znači da se u to vrijeme cigarete nijesu uništavale”, ispričao je Ivanović.

Ivanović Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Za sve cigarete, koje je zaplijenila Uprava prihoda i carina, naveo je sudija za istragu Goran Šćepanović u odluci o određivanju pritvora Radu Miloševiću, sačinjavan je scenario.

“Transport cigareta je bio praćen neophodnom dokumentacijom i komisija je za sve njih konstatovala da su uništene sačinjavanjem odgovarajućeg zapisnika. Međutim, iz odbrana okrivljenih Elvira Adrovića, Nebojše Adamovića I Željka Ivanovića, proizlazi da je uništavana manja količina od onih koja se nalazi u dokumentaciji nadležnih organa. Na osnovu interpretiranih dokaza, potvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je Rade Milošević izvršio krivično djelo kako je to bliže opisano u naredbi o proširenju istrage, čime je utvrđeno postojanje materijalno pravnog osnova za određivanje pritvora”, obrazložio je sudija Šćepanović.

Libertas nije dobio odgovor SDT-a na pitanja da li su Miloševiću nudili da prizna krivicu i otkrije imena policajaca koji su, navodno, učestvovali u švercu cigareta, a da mu se, zauzvrat, na teret stavi lakše krivično djelo.

Pročitajte još

iako najavljen kao veliki protest ispred upravne zgrade kompanije, kao podrška …
Aktivnosti nadležnih državnih službi Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera, naveli …
U dvorište kuće Z.Š. u Nikšiću jutros je, jedan sat nakon …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro