Deblokada parlamenta je imperativ

Pohvaljujemo Crnu Goru što se pridružila strogim sankcijama EU, pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći, te što je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione...
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Rajnke
Rajnke
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Rajnke

Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom svijeta. Pokrenuvši unaprijed smišljen, ničim izazvan i neopravdan napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je, takođe, počinio napad na prinicipe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Jedan od tih fundamentalnih prinicipa je pravo svake države da odredi vlastiti kurs i izabere svoje saveze. Predsjednik Putin, potpomognut Lukašenkovim režimom u Bjelorusiji, nastoji da to pravo, upotrebom sile, oduzme ukrajinskom narodu.  Ovaj sukob može imati veliki uticaj i na Crnu Goru jer će i njena bezbjednost biti ugrožena ako Putin nastavi kampanju potkopavanja evropske bezbjednosti.

Sjedinjene Države pozvale su Rusiju da prekine agresorski rat protiv Ukrajine i odabere put diplomatije. Ali, sve dok predsjednik Putin nastavlja rat koji je izabrao protiv Ukrajine, Sjedinjene Države će, zajedno sa našim saveznicima i partnerima širom svijeta, nastaviti da podržavaju ukrajinski narod koji brani svoju zemlju hrabrošću koja nadahnjuje svijet. Kao rezultat dosad nezabilježene globalne koordinacije sankcija, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska Unija, Japan i Kanada, isključile su odabrane ruske banke iz SWIFT sistema razmjene poruka i nametnule restriktivne mjere Ruskoj centralnoj banci. Predsjednik Bajden najavio je sveobuhvatne finansijske sankcije i strogu kontrolu izvoza koji će naštetiti i ruskoj i bjeloruskoj ekonomiji, finansijskom sistemu i pristupu tehnologiji, i time umanjiti njihovu sposobnost da vode rat.

Pohvaljujemo Crnu Goru što se pridružila strogim sankcijama EU, pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći, te što je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione. Crna Gora, takođe, stoji čvrsto uz Ukrajinu, izražavajući solidarnost i osuđujući agresiju Moskve u raznim međunarodnim forumima. Istovremeno, očekujemo od svih političkih lidera i lidera civilnog društva u Crnoj Gori, važnom savezniku u NATO-u, da nedvosmisleno osude rat koji je Putin izabrao u Ukrajini. Ovo je civilizacijsko pitanje, izbor između slobode i ugnjetavanja.

Osim ekonomskih kazni, Bajdenova administracija je u protekloj godini dodijelila milijardu dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini kako bi pomogla hrabrim ljudima Ukrajine u odbrani svoje zemlje. Sjedinjene Države su spremne da odbrane svaki pedalj teritorije zemalja NATO-a, a NATO saveznici su takođe dodali svoje snage i sposobnosti da učvrste našu kolektivnu odbranu kroz doprinos NATO snagama za brzi odgovor kako bismo ojačali našu zajedničku bezbjednost na istočnom krilu.

Vladimir Putin je dugo planirao brutalni napad na narod Ukrajine. Odbio je svaki napor učinjen u dobroj vjeri od strane Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera da se pozabave njegovim izmišljenim bezbjednosnim problemima kroz uključivanje u diplomatiju i dijalog, kako bismo izbjegli nepotrebne sukobe i ljudsku patnju. Skinuli smo tajnost sa naših obavještajnih podataka o ruskim planovima kako ne bi bilo zabune i zataškavanja. Predsjednik Putin je izabrao ovaj rat.

Ljudi na zapadnom Balkanu previše dobro znaju posljedice sukoba. Ne smijemo dopustiti Rusiji da iskoristi rat koji je izabrala da zaustavi napredak zemalja ovog regiona. Rusija se ne vodi onime što je u vašem najboljem interesu. Budućnost Crne Gore je u Evropi kao punopravne članice Evropske Unije. U tu svrhu, imperativ je da crnogorski politički lideri preduzmu potrebne korake kako bi deblokirali ključne institucije, kao što je Parlament, u ovom kritičnom trenutku za budućnost Evrope – ne samo kako bi osigurali da Crna Gora može da ispuni  obaveze prema NATO-u i uzajamnoj samoodbrani, već i da ubrza svoj napredak u procesu pristupanja EU.

Suočeni s jednim od najozbiljnijih izazova za evropsku bezbjednost i demokratske ideale od Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri udružili su se u solidarnosti. Predsjednik Putin nije uspio da potkopa naše zajedničko uvjerenje u temeljno pravo suverenih država da biraju svoju sudbinu i svoje saveznike. Predsjednik Putin neće uspjeti da izbriše ponosnu ukrajinsku naciju. U sukobu demokratije i autokratije, suvereniteta i potčinjavanja, nema dileme: sloboda će prevladati.

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro