Vlada da se lati posla da ne bismo opet plaćali propuste

MUP nije pripremio nacrt novih zakona, odnosno izmjena i dopuna važećih zakona koji uređuju oblast zaštite podataka o ličnosti, što je, poručuju iz CGO, jedna od obaveza u okviru Poglavlja 23
Foto: CGO
Suljević
Suljević
Foto: CGO
Foto: CGO
Suljević

Centar za građansko obrazovanje upozorio je na nizak stepen zaštite ličnih podataka i odsustvo svijesti nadležnih u Crnoj Gori o važnosti tog pitanja.
Damir Suljević iz te nevladine organizacije je, povodom 28. januara – Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, pozvao na ažurnije, efikasnije i odgovornije sprovođenje zaštite ličnih podataka.
Neophodno je da, smatraju u CGO, Vlada pristupi usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa Opštom uredbom Evropske Unije o zaštiti ličnih podataka, koja je na nivou Unije stupila na snagu još 2018. godine.
“Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore EU 2021-2023, za prošlu godinu, ukazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije pripremilo nacrt novih zakona, odnosno izmjena i dopuna važećih zakona koji uređuju tu oblast, što je jedna od obaveza u okviru Poglavlja 23“, piše u saopštenju CGO.
Nije, navode, pripremljen ni zakon o zaštiti podataka o ličnosti za organe koji se bave sprečavanjem, istragama i gonjenjem učinilaca krivičnih djela i izvršenjem krivičnih sankcija.

Iz CGO su saopštili da bi Crna Gora, shodno preuzetim pretpristupnim obavezama, morala da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU. To, naveli su, uključuje i obavezu da se u aktuelna zakonska rješenja, prvenstveno Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, integriše uredba Evropske Unije, a sa ciljem da se osigura jednak stepen zaštite građana Crne Gore u odnosu na građane EU.
“U procesu zaštite ličnih podataka, CGO ističe neophodnost aktivnijeg i kvalitetnijeg učešća Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, kao organa odgovornog za kontrolu nad poštovanjem zakona“, piše u saopštenju.
Iz CGO su kazali da, nažalost, to do sada nije bio slučaj, imajući u vidu da je kontroverzno mišljenje Savjeta te institucije 2020. godine dovelo do “masovnog kršenja prava na privatnost osoba, čiji su lični podaci kompromitovani na osnovu takvog mišljenja i odluke Vlade donijete na osnovu njega”.

Iz CGO su podsjetili da je nedavno donijeta prva presuda kojom je određena naknada zbog povrede prava jedne od tih osoba, čiji su podaci objavljeni pod izgovorom prevencije širenja COVID-a 19.
“Nakon što je Ustavni sud ukinuo takvu odluku Vlade, postavljeno je i pitanje legitimiteta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da sprovodi dalje aktivnosti u pravcu zaštite podataka“, rekli su u CGO.
Zbog spornog mišljenja, naveli su, Skupština je krajem prošle godine donijela odluku o razrješenju dva člana Savjeta agencije, koja su činila većinu u donošenju te odluke.
Iz CGO su rekli da očekuju da će se pristupiti pripremi neophodnih zakonskih rješenja, ali i da će se što prije iznaći rješenja za imenovanje nedostajuća dva člana Savjeta agencije u cilju ostvarivanja kontinuiteta rada te institucije.
“Nadamo se da će novi članovi Savjeta biti birani po kriterijumu stručnosti i profesionalnog integriteta, što u odnosu na dosadašnje sastave nije uvijek bio slučaj“, navodi se u saopštenju, koje je potpisao Suljević.

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro