U prodavnicu slobodno sa šerpom po ručak

Uprkos dobrim rezultatima analize hrane, inspekcija apeluje na potrošače da budu oprezni - topla jela ne smiju biti na temperaturi nižoj od 63 stepena. a hldna na većoj od četiri stepena. Poseban oprez za potrošače, koji su alergični na određene sastojke.
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Blecic
Blecic
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Blecic

Gotova jela, koja su u ponudi trgovinskih lanaca u Crnoj Gori, potpuno su bezbjedna za ishranu, tvrdi  pomoćnica direktora Uprave za bezbjednost hrane Biljana Blečić. To su, kazala je ona, potvrdile i analize više od 200 uzoraka, koje su, krajem prošle godine, u najvećim maloprodajama obavili inspektori te Vladine službe.

“Analizirali smo hranu, ali i higijenu opreme za rad i samog osoblja, koje radi u tim kuhinjama i nijesmo našli nijedan mikroorganizam koji je opasan po zdravlje ljudi”, poručila je sagovornica Libertasa.

Uprava za bezbjednost hrane, navela je Blečić, najmanje jednom godišnje sprovodi rigorozne kontrole maloprodaja. Češće kontrole, smatra ona, nijesu neophodne jer prodavnice, koje imaju u ponudi i gotovu hranu, spadaju u kategoriju niskorizičnih po zdravlje.

“Sve sirovine koje se koriste za kuvanje, prodavci nabavljaju od registrovanih dobavljača, što znači da su kontrolisane i da je potvrđena njihova bezbjednost za korišćenje”, pojasnila je Blečić.

Priznaje, međutim, i da Uprava za bezbjednost hrane nema dovoljno inspektora, koji bi češće kontrolisali kuhinje u prodavnicama.

“U Crnoj Gori je više od 2.000 maloprodaja koje nude gotovu hranu i nerealno je očekivati da ih inspektori kontrolišu svakodnevno. U našoj upravi radi ukupno 14 inspektora, od kojih je sedmoro angažovano na graničnim prelazima kako bi kontrolisali uvoz hrane. Znači, na raspolaganju za sve ostale aktivnosti imamo svega sedam inspektora. Svi oni su zaduženi i za kontrolu restorana i brze hrane, kojih u Crnoj Gori ima 10 hiljada. Potpuno je suludo očekivati da sve to pokrijemo“, istakla je Blečić.

Upravo iz tog razloga, a uprkos rezultatima posljednjih analiza, potrošači, poručila je ona, moraju biti oprezni prilikom kupovine gotove hrane.

 “Uvijek treba obratiti pažnju na temperature vitrina u kojima se održava hrana. One moraju biti istaknute. U takozvanim toplim vitrinama već skuvana jela se čuvaju na temperaturi od 63 do 65 stepeni. Ispod te skale temperatura ne smije biti. U prilog većoj bezbjednosti gotove hrane ide i njena termička obrada prilikom koje se ubijaju svi potencijalni patogeni uzročnici ugrožavanja zdravlja“, podsjetila je Blečić. S druge strane, navela je ona, temperatura u uređajima u kojima su hladna jela poput salata, mora biti između dva i četiri stepena.

Sagovornica Libertasa je ukazala i da su gotova jela nerijetko izložena bez precizne deklaracije o sastojcima i informacije o mogućim alergenima.

„Zbog toga potrošači prije kupovine treba da se informišu kod prodavca ili kuvara da li hrana koju namjeravaju da kupe sadrži neki od sastojaka na koji su alergični“, upozorila je Blečić.

Na pitanje kako komentariše slučajeve u kojima prodavci gotovih jela sugerišu potrošačima da izbjegnu kupovinu određene hrane tog dana, Blečić pojašnjava da je „vjerovatno riječ o jelima koja ne mogu dugo da stoje u vitrinama“.

„Takav slučaj je sa pirinčem i ostalim varivima, koji na propisanim temperaturama, nakon četiri sata od kada su spremljena, nijesu više upotrebljiva“, kazala je sagovornica Libertasa.

Katanac na 50 lokala zbog loše higijene

Inspekcija Uprave za bezbjednost hrane tokom prošle sezone privremeno je zatvorila više od 50 lokala u kojima je prodavana hrana. U najvećem broju slučajeva, navela je Blečić, riječ je bila o lošoj higijeni u kuhinjama.

„To je jedina kazna u cilju očuvanja zdravlja ljudi. Skoro svi ti objekti su bukvalno preko noći uklonili uočene nepravilnosti, od čišćenja do mijenjanja uređaja i pločica, i već sjutradan nesmetano nastavili da rade“, kazala je Blečić.

Za razliku od ranijih godina, prošle godine nije zbilježeno nijedno trovanje hranom.

Pročitajte još

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra optužnicu protiv bivše predsjednice …
Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro