Tužilaštvo najslabija karika u borbi protiv šverca droge

Uprkos nekim akcijama koji odaju utisak da je šverc cigareta veliki posao u Crnoj Gori, bilo je vrlo malo procesuiranja. Pošto nema sudski dokazanih slučajeva, izvještaji i priče o crnogorskim kriminalnim organizacijama su često anegdotske, navedeno je u izvještaju 
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Luka Bar
Luka Bar
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Luka Bar

Kontejnerske luke u Jugoistočnoj Evropi se sve više koriste za krijumčarenje ilegalne robe. Zbog niza velikih zapljena kokaina, heroina i cigareta od 2018. godine, tradicionalna “balkanska ruta” krijumčarenja preko kopna dopunjava se pomorskim rutama Jadranskog, Egejskog i Crnog mora, uključujuči Luku Bar u Crnoj Gori, piše u izvještaju “Lučke pukotine: Istraživanje pomorskih balkanskih ruta”, koji je sačinila Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI TOC), a prenosi portal RTCG.

Luka Bar, posebno dio u državnom vlasništvu, navode u izvještaju, smatra se podložnom za nedozvoljene aktivnosti.

“Uprkos nekim akcijama koji odaju utisak da je šverc cigareta veliki posao u Crnoj Gori, bilo je vrlo malo procesuiranja. Pošto nema sudski dokazanih slučajeva, izvještaji i priče o crnogorskim kriminalnim organizacijama su često anegdotske. Jedna teorija je da je to zato što određene kriminalne mreže uživaju političku zaštitu, ili čak da postoji dosluh između kriminalnih grupa i državnih aktera, kao što je to bio slučaj u prošlosti. Mojkovački i klan “Grand” se često pominju kao bliski ključnim akterima u politici i službama bezbjednosti. Ovi klanovi, navodno, koriste novac zarađen od šverca cigareta u cilju obavljanja legitimnih poslovnih aktivnosti. Ko god vodi posao, to radi diskretno i želi da tako i ostane. Ljudi koji istražuju ili progovore o švercu cigareta u Crnoj Gori često su izloženi zastrašivanju i napadima”, piše u izvještaju Globalne inicijative, a prenosi portal RTCG

Pominju i slučajeve ubijenog urednika “Dana” Duška Jovanovića, napada na novinarku Libertasa Oliveru Lakić i policajca Predraga Šukovića.

U izvještaju se navodi da je kokain redovno pristizao u Luku Bar “u relativno velikim količinama od 2010. godine”.

“Pošiljke obično potiču iz Ekvadora. Droga rijetko dolazi direktno iz Južne Amerike u Bar, ali obično stiže u brodovima koji donose kontejnere istovarene sa većih kontejnerskih brodova klase Panamak u velikim komercijalnim lukama kao što su Đoja Tauro, Valensija (Španija) ili Marsaklok (Malta). Iz Bara se droga transportuje kamionima na tržište u Centralnoj i Zapadnoj Evropi, uglavnom preko Kosova i Srbije”, navedeno je u izvještaju.

Kokain, piše u dokumentu, stiže i sakriven u kontejnerima koji zvanično nose banane i egzotično voće. Pomenuti su i slučajevi “Voli” i akcija u Zeti u avgustu 2021. godine.

“Uprkos ovim velikim zapljenama, tužilaštvo ostaje najslabija karika u borbi protiv nelegalnog prometa narkotika u Crnoj Gori. Čini se da kriminalne grupe, koje se bave trgovinom kokainom preko Bara, nijesu iste kao one koje se bave švercom cigareta kroz luku”, piše u izvještaju.

U dokumentu se navodi da su od 2015. godine glavni akteri u trgovini kokainom u Crnoj Gori bili “rivalski kavački i škaljarski klan, koji su se nekada organizovali kao jedinstven kotorski gang, čiji je gazda Darko Šarić bio poznat kao kralj kokaina”.

“Čini se da su promijenjene metode krijumčarenja. Krijumčari traže alternativne puteve zbog mjera osmišljenih da ograniče migracione tokove i COVID-19, dislokacije velikih zapljena kokaina u Belgiji i Holandiji i zbog poremećaja izazvanih ratom u Ukrajini”, rekao je koautor izvještaja Volter Kemp, a prenosi portal RTCG.

Velike zapljene kokaina, navode, koji se obično skriva u kutijama banana, u lukama kao što su Drač u Albaniji, Ploče i Rijeka u Hrvatskoj i Solun u Grčkoj, “podstiču sumnju da luke Jugoistočne Evrope postaju sve privlačnije za krijumčare”.

Sumnju, piše u izvještaju, dodatno pojačavaju i velike zapljene heroina u lukama Konstanca (Rumunija), Koper (Slovenija) i Varna (Bugarska), kao i dugogodišnji problem šverca cigareta, posebno kroz luke Bar (Crna Gora) i Pirej (Grčka).

“U nekim lukama izgleda da postoje ćelije kriminalnih grupa koje djeluju kao dio širih transnacionalnih mreža”, rekao je glavni autor Ruđero Skaturo.

Nekoliko luka su, smatra on, magneti za kriminal, privlačeći ne samo lokalne kriminalne grupe, već i one iz zemalja bez izlaza na more, a kojima je potreban izlaz na more.

U izvještaju se navodi da se bezbjednost luka u Jugoistočnoj Evropi poboljšala u protekloj deceniji zahvaljujući većem ulaganju u tehnologiju, usklađivanju sa međunarodnim bezbjednosnim standardima, kao i podršci organizacija poput Kancelarija UN-a za borbu protiv droge i kriminala i Europola, kao i kroz bilateralnu pomoć.

“Ali, kao i u drugim lukama širom svijeta, korupcija oslabljuje tehnička poboljšanja”, piše u izvještaju, čiji autori preporučuju veću saradnju između lučkih menadžera, policajaca, brodarskih kompanija i carina duž poznatih ruta krijumčarenja.

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro