Sindikat prijeti štrajkom radnika ako se ne stane na put rastu cijena

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) spremna je da organizuje radničke proteste u cilju zaštite standarda građana, ukoliko u najkraćem roku ne dođe do stabilizacije političke situacije i uvođenja sistema odgovornosti na svim nivoima, saopšteno je nakon sjednice Glavnog odbora te sindikalne organizacije. Očekuju, navode, “hitno uspostavljanje i oživotvorenje konkretnih mjera na zaštiti životnog standarda građana kroz ograničavanje cijene rasta osnovnih životnih namirnica i limitiranje cijene goriva”.

“Insistiramo na stabilizaciji političke situacije u zemlji jer uzrokuje nestabilnu ekonomsku scenu, kao i na uvođenju sistema odgovornosti na svim nivoima”, navodi se u saopštenju.

Donosioci odluka na svim nivoima, poručuju, moraju preuzeti odgovornost za takvo stanje u državi, “koje prijeti da će biti sve složenije i izazovnije usljed najave novih poskupljenja i neizvjesne političke situacije u zemlji”.

“Svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, te naftnih derivata od kojih zavisi krajnja cijena sve ostale robe i usluga, polako, ali sigurno, poništavaju sve pozitivne efekte koje je program Evropa sad trebalo da proizvede“, naveli su iz USSCG.

Efekte tog programa, tvrde, “nije osjetio ogroman broj građana Crne Gore poput 40 hijlada onih koji rade “na crno”, poput 55 hiljada nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, poput 16 hiljada penzionera koji preživljavaju sa najnižom penzijom od 150 eura i još nekoliko hiljada onih koji primaju penzije i ispod tog nivoa”.

Veliki jaz između bogatih i siromašnih

“Posljednjih godinu USSCG sa posebnom zabrinutošću prati ponašanje političkih aktera na društvenoj sceni. Kao nacionalna radnička organizacija, od svog nastanka, USSCG je imala kritički pogled na ekonomsku politiku vođenu u našoj zemlji kojom se enormno društveno bogatstvo prelilo na račune šačice pripadnika novopečene elite, a na štetu ogromnog broja građana“, piše u saopštenju.

Kritikovali su, navode, “inertnost i zarobljenost institucija sistema i predlagali brojne ekonomske mjere kako bi se neselektivno oporezovali bogatstvo i luksuz, spriječilo nezakonito otimanje društvene imovine i smanjio sve veći jaz između bogatih i siromašnih”.

“Strpljivo smo čekali da se, nakon 30 godina vladavine kontinuiteta, pokažu gromoglasno najavljivani rezultati političkih promjena. A, dočekali smo da nam rad Skupštine bojkotuje kako opozicija, tako i pozicija, da imamo Vladu koju nijesu podržavali ni oni koji su je izabrali, ali istovremeno nijesu htjeli ni da je opozovu, da se naši političari bore za svoju političku poziciju i članstvo, ne iskazujući nimalo zabrinutosti što divljaju cijene osnovnih životnih namirnica i goriva, dok, uz sve to, u jednoj evropskoj zemlji bijesni rat sa mogućom prijetnjom dalje eskalacije“, piše u saopštenju USSCG.

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro