SDP: Ne biste se toliko pomamili da
Ervin ne može zakazati Skupštinu

Ibrahimović nema isti status kao Bulajić. Imao je isti status samo dok je Aleksa Bečić bio na funkciji, poručuje Momo Koprivica
Foto: Skupština Crne Gore
Sa današnje sjednice
Sa današnje sjednice
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore
Sa današnje sjednice

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović zakazaće sjednicu parlamenta ukoliko to ne uradi predsjedavajući Strahinja Bulajić. To nije kršenja Poslavnika i zakona, kazala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković na današnjoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Sa tim se nijesu složili predstavnici Demokratskog fronta i Demokrata. Smatraju da bi Ibrahimović u tom slučaju ušao u zonu krivične odgovornosti.

“Ima pravne mogućnosti da se zakaže sjednica Skupštine. Da znate da ne može, ne biste se toliko pomamili”, kazala je Vuksanović Stanković tokom diskusije sa poslanikom DF-a Predragom Bulatovićem, prenosi portal Pobjeda.

Ona je poručila da je riječ o pravnom pitanju i da nije tačno da zakazivanje ima veze sa politikom.

“Već je morala biti zakazana prva redovna sjednica proljećnog zasjedanja na Cetinju. Da Ibrahimović ne može da zakaže sjednicu, imao bi status poslanika, kao vi i ja. Gdje to piše – prvi, drugi i treći potpredsjednik?”, pitala je Vuksanović Stanković poslanike DF-a.

Bulatović je Ibrahimoviću poručio da dobro razmisli da li ulazi u zonu krivične odgovornosti ako zakaže Skupštinu “onako kako ga uče”.

S druge strane, Vuksanović Stanković je Ibrahimoviću rekla da apsolutno nije u zoni krivične odgovornosti i da strahuje da će to biti Bulajić jer je bio dužan da zakaže sjednicu na Cetinju.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Momo Koprivica, smatra da se sa zakazivanjem sjednice ne žuri zbog standarda građana, već zbog fotelja.

“Stalo im je do sticanja vlasti bez izbora i to je sva suština. Onda kad su bili u prilici da odlučuju nametali su neustavne dažbine građanima i srozavali im ekonomski standard”, rekao je Koprivica.

Isključivo Bulajić, smatra on, ima pravo da zakaže sjednicu Skupštine na šta je ovlašćen na osnovu Ustava, osim u dva slučaja koja su jasno propisana i odnose se na spriječenost i kad je povjerena zamjena.

“Ibrahimović nema isti status kao Bulajić. Imao je isti status samo dok je Aleksa Bečić bio na funkciji. Nakon prestanka njegove funkcije, oni više nijesu u istom položaju”, rekao je Koprivica.

Ukoliko bi bilo ko zakazao sjednicu Skupštine osim Bulajića, poručio je Koprivica, činio bi ne samo protivpravnost, već i krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Bulatović: Vanredni izbori u junu

Poslanik DF-a Predrag Bulatović smatra da je formiranje nove Vlade urušavanje političkog sitema.

“Smatramo da ne može da se prekroji izborna volja i da se DPS vrati na vlast. I zahvaljujem kolegama iz DPS-a koji svaki dan negiraju Dritana Abazovića i SNP i kažu da se vraćaju na vlast”, rekao je Bulatović.

Bez DPS-a se, naveo je on, neće moći usvojiti ništa na Skupštini.

“Ako se Vlada koncipira da manjine i Crno na bijelo imaju većinu, DPS-u preostaje da radi ono što smo mi radili sa Vladom Zdravka Krivokapića, a to nije normalno”, rekao je Bulatović.

Jedini, kaže, “lijek za prekrajanje izborne volje” su vanredni parlamentarni izbori.

“Do njih će doći neminovno ako Abazović ne uspije da sastavi Vladu. Početkom juna će se desiti vanredni izbori. Mi znamo sa kim hoćemo i sa kim nećemo”, rekao je Bulatović.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da ta stranka neće biti u Vladi ako dođe do njenog formiranja.

“Od integracione euforije na riječima dobili smo integracionu apatiju na djelu. Vlada nije u stanju da se pridruži sankcijama protiv anticivilizacijskog čina koji je Rusija sprovela u Ukrajini. Ova zemlja je na koljenima, potrebna joj je kompetentna vlada”, kazao je Nikolić.

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro