Sad si u fulu, Radonja

Policajac Dalibor Medojević je uhapšen 8. marta 2022. godine, ali njegov kolega iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ostao je nepoznat i na slobodi do danas.

“Sve sam radio u korist države i službe i spreman sam da to i dokažem”, kazao je policajac Medojević u sudnici Višeg suda prošle sedmice izjašnjavajući se o optužnici koju je protiv njega podnijelo Specijalno državno tužilaštvo
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Policajac Dalibor Medojević
Policajac Dalibor Medojević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Policajac Dalibor Medojević

Rekoh za stan nešto, brate. I da daš drugu iz ANB. Da se ne stiskate za Novu godinu. A jesu li ti cipele tačne? A znači jedna košulja. Pa je li ti bar tačna? Sad si u fulu. A odlično. A crevlje isto? E, odlično brate. Daj mu, brate. Obradovaće se i on. Još kad ga poguraš sa kojom parom, da ste opušteni ovo za praznike, napisao je na kriptovanom telefonu visokopozicionirani pripadnik kriminalne organizacije Škaljari, ubijeni Igor Dedović, tada visokopozicioniranom pripadniku Uprave policije Daliboru Medojeviću 23. decembra 2019. godine, piše u dokumentu Europola u koji je Libertas imao uvid.

Taj dokument je dostavljen crnogorskim istražnim organima 12. oktobra 2021. godine.

Policajac Medojević je uhapšen 8. marta ove godine, ali njegov kolega iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ostao je nepoznat i na slobodi do danas.

Dio presretnutih poruka koje je Igor Dedović poslao policajcu Medojeviću Foto: SKY aplikacija/Screenshot

Libertas je 4. juna ove godine pitao v.d. vrhovnog državnog tužioca, Maju Jovanović, da li je, u okviru istrage koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi protiv Medojevića, identifikovan službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost koji je, sudeći prema dokumentaciji Europola, takođe sarađivao sa pripadnicima kriminalnog klana Škaljari i od njih dobijao novac i poklone i, ukoliko su ga identifilovali, zašto nije uhapšen.

Libertas je tada tražio i objašnjenje zbog čega nije izvršena identifikacija službenika ANB, ali i odgovor na pitanje koliko je otkriveno pripadnika bezbjednosnih službi koji su sarađivali sa kriminalnim klanovima i da li tužilaštvo provjerava da li su “saradnju” sa kriminalcima imali, eventualno, i neki tužioci.

Dva dana kasnije odgovorio je portparol SDT, tužilac Vukas Radonjić, i rekao da je krivični postupak protiv Medojevića u toku zbog čega radi zaštite interesa postupka istrage i svrhe i cilja preduzimanja planiranih dokaznih radnji ne mogu dati informacije koje smo tražili.

“Svakako, Specijalno državno tužilaštvo, nepristrasnim i detaljnim razmatranjem komunikacija sa aplikacije “Sky ECC”, dostavljenih od Europola – a i nadležnih pravosudnih organa Francuske, utvrđuje da li postoje osnovi sumnje da su službena lica bilo kod državnog organa učinila krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti iz stvarne nadležnosti ovog ili drugog tužilaštva”, piše u Radonjićevom odgovoru.

Medojević je, odlukom Višeg suda u Podgorici, pušten iz pritvora 23. septembra uz obrazloženje da ne postoji opasnost od bjekstva. Isti sud je juče potvrdio optužnicu koju je protiv tog policajca podnio SDT zbog sumnje da je odavao policijske podatke škaljarskom kriminalnom klanu.

Dalibor Medojević je u Sky komunikaciji sa kriminalcima koristio kodno ime Radonja. On je koristio isto kodno ime od 16. septembra 2019. godine do 8. marta 2021. godine.

U dokumentu Europola piše da je on imao samo devet kontakata sa kojima je komunicirao preko Sky aplikacije, od kojih su tri broja nedavno ubijenog šefa kriminalnog klana Jovana Vukotića, jedan broj njegovog brata Igora Vukotića i jedan broj Igora Dedovića. Ostali nijesu bili identifikovani.

Selfi koji je Igor Dedović poslao Medojeviću 16. 12. 2019. Foto: SKY aplikacija/Screenshot

Medojević je sa Jovanom Vukotićem razmijenio 3.142 poruke. Sa njegovim bratom, takođe kriminalcem, Igorom Vukotićem, razmijenio je 579 poruka, a sa Igorom Dedovićem 1.479.

Igor Vukotić i Igor Dedović Foto: SKY aplikacija/Screenshot

U dokumentu Europola piše da je on kriminalcima prosleđivao osjetljive i povjerljive podatke, najavljene policijske akcije, podatke o krivičnim istragama, podatke iz policijske baze podataka, naredbe za hapšenja…

“Najvjerovatnije je motiv korisnika “Radonja“ bio ostvarivanje protivpravne imovinske koristi (novac, skupa odjeća) za pružene osjetljive/povjerljive informacije koje je prosleđivao pripadnicima OKG. Radonja je bio u kontaktu sa licem iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, koje vjerovatno takođe radi za škaljarce“, piše, između ostalog, u dokumentu Europola.

Medojević je, na primjer, 22. jula 2020. godine detaljno obavještavao Jovana Vukotića o aktivnostima policije u vezi sa ubistvom Saše Klikovca, koji je ubijen u Zeti četiri dana ranije.

Tog dana, u 12h 57 minuta mu piše, između ostalog: “Brate, kako si? Ima li šta novo? Onamo u Pipere je stalno patrola i nekoliko inspektora u civilu uštekano jer je nešto nađeno. Ne znam još šta, ali, ako je nešto ili neko uštekan, da znaš da je sve pokriveno. Javiću ti preciznije šta se dešava kad moja ekipa preuzme smjenu“.

Dan kasnije Medojević obavještava Vukotića u 14h 37 minuta: “Slušaj ovo, pratnja sva je po terenu po Podgorici. Drže nekoga za Klikovca, ne znam koga“.

Pola sata kasnije mu piše: “Brate, ne mogu da vjerujem da se ovi nijesu makli iz Grčke poslije onoga što je bilo“.

Istog dana mu piše: “E, pa čudo kako se opuste tako, još na crvenu oba“.

Posljednja poruka Medojevića koju je tog dana poslao Vukotiću bila je: “Oću, brate, ne brini, mnogo naših strada, brate, užas“.

Medojević je od Jovana Vukotića dobio poruke 3. marta 2021. godine u kojim mu govori da mu je milo što ga vidi blizu “brata Abaza“ (op.a. Dritan Abazović). To je jedini put da je u njihovoj komunikaciji Abazović pomenut.

Dio presretnute komunikacije u kojoj Vukotić pominje Abazovića Foto: SKY aplikacija/Screenshot

“Sve sam radio u korist države i službe i spreman sam da to i dokažem”, kazao je policajac Medojević u sudnici Višeg suda prošle sedmice izjašnjavajući se o optužnici koju je protiv njega podnijelo Specijalno državno tužilaštvo jer je, prema optužnici SDT, prihvatio da provjerava osobe iz suprotstavljenih kriminalnih organizacija i dostavlja podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Medojević (prvi zdesna) na pres konferenciji 3. marta 2021. Foto: gov.me

Prema optužnici, njegov zadatak je bio da usmjerava policijske aktivnosti ka članovima suprotstavljene kriminalne organizacije, pribavlja podatke iz policijskih istraga koje se sprovode prema pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana i upozorava ih o planiranim pretresima kako bi sklonili kompromitujuće stvari.

Medojević je osumnjičen i da je stupao u kontakt sa predstavnicima izvršne vlasti kako bi izdejstvovao razrješenje pojedinih službenika Uprave policije.

Libertas neće objaviti šifre pod kojima su bili registrovani kriptovani telefoni u aplikaciji, već samo kodna ili imena korisnika da, eventualno, ne bi naštetio istrazi.

Zabranjeno preuzimanje skeniranih transkripata.

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro