Poslovi Nurkovića i Parače pod lupom tužilaštva

Osnovano sumnjamo da su Osman Nurković i Savo Parača koristili svoj položaj za zaključivanje i realizaciju složenog infrastrukturnog projekta, iako je od samog početka realizacije posla bilo jasno da se neće i ne može uspješno realizovati u ugovorenim rokovima i za ugovoren iznos sredstava, navode iz odjeljenja ministarstva
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Sa današnje konferencije za novinare
Sa današnje konferencije za novinare
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Sa današnje konferencije za novinare

Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija dostavilo je vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Maji Jovanović, informaciju o sumnjama u produženom trajanju, zloupotrebi službenog položaja i nesavjesnom radu u službi bivšeg ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i bivšeg direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače, u vezi sa realizacijom projekta izgradnje tunela Klisura i rekonstrukcije dionice puta Lubnice – Jezerine, saopšteno je na današnjoj  konferenciji za novinare tog Vladinog sektora.

Realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice puta Lubnice- Jezerine, rečeno je danas, ugovorena je 2. decembra 2016. za iznos od 34.694.804 eura.

“Nakon pet godina, neizvjestan je završetak ovog infrastrukturnog projekta iako će država, kako je to postalo jasno, nakon promjene prethodne izvršne vlasti, morati da plati izvođaču “Euro asfalt” iz BIH još najmanje 20 miliona eura za dodatne troškove u odnosu na prvobitno ugovorenu cijenu. Osnovano sumnjamo da su Osman Nurković i Savo Parača u svojstvu, sada bivših, ministra saobraćaja i direktora Uprave za saobraćaj, koristili svoj položaj za zaključivanje i realizaciju složenog infrastrukturnog projekta, iako je od samog početka realizacije posla bilo jasno da se neće i ne može uspješno realizovati u ugovorenim rokovima i za ugovoren iznos sredstava, čime su svjesno i namjerno omogućili nastupanje štetnih posljedica, a samim tim ugrozili javni interes”, tvrde u Odjeljenju za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija.

Osnovano, navode, sumnjaju da je Nurković, u svojstvu bivšeg ministra saobraćaja, od kraja 2016. do decembra 2020, “kao službeno lice u uračunljivom stanju i sa umišljajem svjesno propustio da prijavi krivično djelo zloupotrebe službenog položaja direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače”.

“Zloupotreba se odnosi na projektovanje i izgradnju pojedinih dionica na planiranoj trasi puta Lubnice-Jezerine, odnosno plaćanje, a za koje je morao znati kao vršilac dužnosti resornog ministra saobraćaja u Vladi Crne Gore, kao investitora projekta. Sve to pogotovo kada se ima u vidu da su ista saznanja od početka realizacije projekta sačinjavana za račun investitora, od međunarodnog konsultanta “IRD Inžinjering”, sa kojim je ugovor o pružanju navedenih usluga zaključio upravo bivši ministar Nurković”, naveli su danas iz Odjeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija.

Sporan im i tender CEDIS-a

Vladino Odjeljenje za borbu protiv korupcije podnijelo je Vrhovnom državnom tužilaštvu i informaciju o sumnjama o postojanju krivičnih djela tokom organizacije tendera Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) 2018. i 2019, moguće zloupotrebe procijenjene vrijednosti tendera i dijela službenih ovlašćenja, a u vezi sa  nabavkom mjernih brojila i izvođenje radova u sklopu AMM projekta – proširenje treće faze.

“Ugovor o nabavci roba AMM sistem za srednjenaponska mjesta, vrijedan 2.621.150 eura, sa uračunatim PDV-om, krajem oktobra 2018. godine potpisali su bivši izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović i Nikola Kovačević, izvršni direktor danilovgradske firme “Mezon”, koja je bila vodeći član konzorcijuma Mezon-Enerdat-S. Troškovi instalacije mjernih uređaja na ovom javnom tenderu bili su značajno skuplji od samih mjernih uređaja, što je prosto nevjerovatno. Nezavisna komisija CEDIS-a, čiji smo izvještaj, takođe, proslijedili VDT-u, utvrdila je da nije trebalo potpisati ugovor o nabavci robe, već obustaviti postupak javne nabavke i raspisati dva nova tendera, jedan za nabavku robe i drugi za nabavku usluge”, navode iz Odjeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija

Drugi tender CEDISA-a oglašen 31. decembra 2019, kažu, obustavljen je godinu dana kasnije.

“Odjeljenje za borbu protiv korupcije MKI, za 14 mjeseci rada tužiocima je dostavilo ukupno 15 informacija sa dokumentima i konkretnim prilozima koje ukazuju na moguće postojanje krivičnih djela.  Iskreno se nadamo da će novi čelnici tužilačkih organizacija uticati da se ove naše inicijative što prije razmotre ne bi li se zaustavila dosadašnja praksa da izviđaji traju unedogled ili do moguće zastare konkretnog krivičnog djela. Ukupno šest od navedenih informacija su predate Skupštini Crne Gore. Parlamentarcima nijesmo predali posljednje dvije informacije, ali ćemo to vrlo rado uraditi ukoliko bilo koji poslanik iskaže, makar deklarativno, interesovanje za njih”, porućili su iz Odjeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija.

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro