Pogrešna politika države je glavni krivac za pad nataliteta, a ne žene

Od obaveze rodno odgovornog budžetiranja i obećanja da će osmisliti mjere ekonomskog osnaživanja žena i povećanja njihove zaposlenosti, oksfordski student, ministar Milatović, stigao je do jednokratne pomoći za novorođenčad, navode iz Ženskog kluba
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Ženski klub
Ženski klub
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Ženski klub

Ženski klub u Skupštini Crne Gore je populističkim nazvao najavu ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da će svako novorođeno dijete dobiti 500, odnosno 1.000 eura, zavisno od toga u kojoj se opštini rodi.

“Od obaveze rodno odgovornog budžetiranja i obećanja da će osmisliti mjere ekonomskog osnaživanja žena i povećanja njihove zaposlenosti, oksfordski student, ministar Milatović, stigao je do jednokratne pomoći za novorođenče, zavisno od toga u kojoj se opštini rodi, od 500, odnosno 1.000 eura. Ovaj populistički “šećer“ namijenjen glasačima, treba da sakrije činjenicu da ministar “betonira” rodne uloge, svodeći žene na jednu jedinu – reproduktivnu funkciju. Pritom on diskriminiše parove koji vode bitku za potomstvo, a pedloženim iznosima diskriminiše čak i tek rođenu djecu, piše u saopštenju Ženskog kluba.

Ako se, navode, “uzme u obzir još i najava da u svom naumu o “povećanju nataliteta“ računa na pomoć vjerskih zajednica, onda nije daleko od toga da se počne kršiti ratifikovana Istanbulska konvencija sa svime što ona garantuje ženama”.

“Sve u svemu, pravi pokazatelji puta u EU. Ministar Milatović bi morao da zna da se sistemski problem nejednakosti žena i problem siromaštva, koje najčešće ima žensko lice, ne rješavaju jednokratnom pomoći, već upravo sistemskim i rodno odgovornim akcijama, poput, primjera radi, ukidanja PDV-a na hranu/proizvode neophodne za odojčad i djecu. Zato se, ministre Milatoviću, ne potkusurujte ženama, jer nijesu one, već pogrešne državne politike, glavni krivci za pad nataliteta. Kao ekonomski znalac, morali biste da predvidite da će ova krajnje populistička mjera biti najatraktivnija za najsiromašnije građanke/porodice, a samim tim i za reprodukciju siromaštva u državi u kojoj je, ionako, svako treće dijete siromašno, odnosno gladuje”, piše u saopštenju Ženskog kluba.

Napominju da su već reagovale na izbornu listu na lokalnim izborima, koju podržava i ministar Milatović, i to zbog “neispunjenja elementarnog zakonskog uslova da se na izbornoj listi nađe najmanje 30 procenata zena”.

“Sada je još jasnije da u pitanju nije bio propust, već jasan pokazatelj koliko ministar razumije značaj i drži do veće uključenosti žena na mjestima odlučivanja. Sigurne smo da jedan oksfordski student može i da zasigurno zna bolje, samo ako želi da primijeni znanja koja je stekao na prestižnim univerzitetima. Predlažemo mu da, dok je još u tehničkom mandatu, iskoristi mogućnosti koje ima i da donese sistemske mjere i odluke o ekonomskoj podršci ženama, njihovom zaposlenju i obaveznom liječenju, o pomoći u implementaciji zakona o zdravstvenom osiguranju i medicinski potpomognutoj oplodnji. Predlažemo i da se pobrine da sve žene u seoskim područjima dobiju mogućnost plasiranja svojih proizvoda i da na takav aktivan i nezavisan način obezbijede sigurnu egzistenciju sebi, svojoj djeci i porodici”, piše u saopštenju Ženskog kluba.

Da je, kažu, “sreće i novca, svaka siromašna porodica u Crnoj Gori bi trebalo da dobije jednokratnu pomoć od 500 ili 1.000 eura kako bi amortizovala krizne udare pandemije i aktuelnog rasta životnih namirnica”.

“Zato, gospodine ministre, ne barjačite jednokratnim, a suštinski duboko diskriminatorskim mjerama u “karavanu“ ovdašnjih lokalnih izbora. Time vrijeđate i sebe i sve koji razlikuju šta je sistemska podrška, a šta populizam”, zaključuje se u saopštenju.

Milatović je juče, na konferenciji za novinare, najavio da će svako dijete, koje se ove godine rodi u jednoj od 17 opština s negativnim prirodnim priraštajem iz 2020, dobiti od Vlade 1.000 eura, dok će svakom novorođenčetu u gradovima s pozitivnim prirodnim priraštajem, pripasti 500 eura.

 

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro