Petričević: Miloševiću, vidjećemo se na sudu

Rada Miloševića pozivam da javno kaže koje sam cigarete sakrila, kada, na koji način, gdje sam ih bunkerisala, u kojoj količini, individualno ili organizovano, ko ih je utovarao, pretovarao i čuvao, koju sam mehanizaciju koristila i, na kraju, ko je, na koji način i kada razotkrio tu "skrivenu robu“, kazala je Petričević
Foto: gov.me
Petričević
Petričević
Foto: gov.me
Foto: gov.me
Petričević

Rade Milošević danas me nije iznenadio izjavom koja može da bude primjer ličnog beščašća koji izađe iz čovjeka, a da on toga nije svjestan. Jeste me iznenadio u aprilu ove godine, kada mi je, uoči testiranja za konkurs za izbor direktora Uprave prihoda i carina, kazao da je angažovao profesore koji će mu pomoći da pred komisijom zadovolji prolaz. I tako je Milošević, kroz obuku od nekoliko dana, ušao u svijet finansija, njemu nepoznat, i u zahtjevni sistem sa 1.200 službenika, kazala je za Libertas bivša vršiteljka dužnosti Uprave prihoda i carina (UPC), Milena Petričević.

Ona je reagovala na izjavu direktora UPC Rada Miloševića, koji je danas rekao da je Petričević, iz razloga lične prirode, krila da su u Slobodnoj zoni Luke Bar uskladištene cigarete američke kompanije “Lenira International”, koje su zaplijenili.

Milošević tvrdi da je Petričević krila zaplijenjene cigarete

“Poznato je da Milošević nije stručnjak ni za kakvu oblast. On je samo partijski vojnik. I svima je bilo poznato i prije nego što je Uprava za kadrove raspisala konkurs, da će na usko-stručnu poziciju u UPC doći, ne stručno lice, već partijski podoban čovjek. Tako je Rade postao neko u državi. Imaće priliku da po mojoj tužbi, koju ću predati ovih dana zbog povrede prava ličnosti, kaže pred sudijom sve što ima, a tiče se mog obavljanja posla“, navela je Petričević.

Ona je apelovala na državu da “proba da spasi sebe samu“.

“I Miloševića tako što će mu saopštiti da je njegova misija u UPC završena. Ovakve izjave govore da je na čelu UPC nedostojan čovjek. O njegovom znanju već svjedoče brojni poreski obveznici i korisnici usluga UPC. Miloševića pozivam da javno kaže koje sam cigarete sakrila, kada, na koji način, gdje sam ih bunkerisala, u kojoj količini, individualno ili organizovano, ko ih je utovarao, pretovarao i čuvao, koju sam mehanizaciju koristila i, na kraju, ko je, na koji način i kada razotkrio tu “skrivenu robu““, kazala je Petričević.

Ona je Miloševića pozvala ga priloži dokumentaciju za svoje navode.

“I da upozna crnogorsku javnost, nadležnog ministra, Vladu i sve nadležne institucije, uključujući i Specijalno i Vrhovno državno tužilaštvo, o prispjeću “skrivene robe“, teretnici dospijeća kontejnera, nazivu brodara, agenta, špeditera i carinske službenike koji su izvršili carinski nadzor nad robom, brojeve kontejnera i plombi i odobrenja i uslove za iskrcaj i skladištenje “skrivene robe““, navela je Petričević.

Ona je pozvala Miloševića da svoje navode potkrijepi dokazima navodeći imena lučkih ili carinskih službenika, koji su joj “omogućili da krije zaplijenjene cigarete“.

“Milošević mi ne liči na čovjeka koji može da se zastidi i izvini crnogorskoj javnosti zbog manipulacija ili neznanja. Jasno je da se ni po čemu ne mogu izjednačiti Rade Milošević i  Milena Petričević, zbog čega se neću baviti navodima njegove izjave koji se odnose na moju privatnost. Dobronamjerno ću citirati znamenitog Selimovića – “niko nikome ne može natovariti toliko muke za vrat kao čovjek sam sebi“, jer u svojoj izjavi Rade navodi da, tek nakon što su najavili akciju sprečavanja šverca preko Luke Bar, stigla im je prijava određene količine cigareta kompanije “Lenira International“. Tada su im, kaže, dali još jedan rok za dalji tranzit, koji nijesu poštovali. Na kraju, zaplijenili su cigarete“, kazala je Petričević.

Na poziciji vršioca dužnosti direktorke UPC, navela je ona, bila je zaključno sa 21. aprilom 2022, a počev od 21. oktobra 2021. godine.

“U cilju istinitosti, a zbog javnosti, posljednji manifest za brod “X-press monterosa“, sa kontejnerima za firmu “Lenora International“ sa teretnicama, prijavljeni su šefu carinske ispostave Slobodna zona Bar, tri dana prije isteka mog mandata. Za pošiljku, čije je prispjeće najavljeno, zatraženo je da se podnese bilo koji zakonski oblik garancije da će roba u najkraćem roku biti otpremljena iz Slobodne zone na drugu destinaciju i da će, u suprotnom, Carinarnica Bar zabraniti iskrcaj prispjelih kontejnera. Ako su u pitanju ovi kontejneri, onda su se njihov iskrcaj, skladištenje i sva druga fizička i administrativna manipulacija, desili nakon isteka mog mandata. U mom mandatu poštovani su svi zakonski propisi i rokovi“, zaključila je Petričević.

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro