Panika zbog jednog mejla, a svi ćutali na desetine dojava u dva mjeseca

Na sjutrašnju sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu pozvani su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, direktori Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, Zoran Brđanin i Dejan Vukšić i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Sa današnje sjednice Odbora za bezbjednost
Sa današnje sjednice Odbora za bezbjednost
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Sa današnje sjednice Odbora za bezbjednost

Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće sjutra situaciju povodom poruka koje su stigle na mejl adrese nekoliko ustanova i institucija u Crnoj Gori, a kojima se prijetilo dizanjem škola u vazduh ukoliko ne dođe do smjena vlasti i rukovodilaca Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Na sjutrašnju sjednicu, koja će biti održana u takozvanoj gluvoj sobi, jednoglasnom odlukom članova odbora, pozvani su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, direktori Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, Zoran Brđanin i Dejan Vukšić i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Sporni mejlovi su u petak, navodno, stigli od ekstremističke organizacije “Muška država”, čiji je osnivač Rus Vladislav Pozdnjakov. Međutim, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Milan Knežević, potom je objavio video-poruku Pozdnjakova, u kojem demantuje da stoji iza prijetnji obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

Nakon što je Glavni grad u petak prvi objavio da je dobio prijeteći mejl, nekoliko škola je odmah alarmiralo roditelje i potom evakuisalo sve đake iz učionica.

“To su uradili na svoju ruku. Policija je, nakon prve dojave o poslatom mejlu, kontaktirala sve škole i obavijestila ih da ne paniče jer u poruci nije pisalo da su bombe postavljene”, kazali su jutros Libertasu u podgoričkom Centru bezbjednosti (CB). Odmah su, ističu, određene osobe za kontakt s policijom u slučaju da u školi primijete bilo kakvu neobičnu situaciju.

Razumiju brigu zbog djece ali, rečeno je Libertasu u policiji, istovremeno su i iznenađeni reakcijama dijela javnosti.

“Ovi dušebrižnici se nijesu čuli kada je u nepuna dva mjeseca 2017. godine čak 24 puta dojavljivano da su u objektima u Podgorici postavljene bombe. Tada nije bilo nikakvih reakcija”, poručuju iz CB-a.

Te godine je, osim u Specijalnom držvnom tužilaštvu, hotelima Hilton, Ramada i Hemera, diskoteci Bigl, Delti, Bokeškoj ulici… dojavljeno da se bomba nalazi i u Sportskom centru Morača, tokom košarkaške utakmice Budućnost – Mornar. Spiker je tada zamolio oko 3.000 gledalaca da mirno napuste dvoranu.

“Među njima je sigurno bilo i djece, ali se nije dizala ovolika galama”, rekli su u policiji.

Oni su Libertasu pojasnili i proceduru prilikom takvih dojava.

“Prvo se obezbijedi, pa blokira uži i širi dio oko objekta za koji je dojavljeno da je u njemu postavljena bomba. Onda slijedi evakuacija ljudi iz tog i okolnih objekata, nakon čega se pristupa protivdiverzionoj zaštiti”, navode iz policije.

Isti postupak je i kada je riječ o školama.

“U slučaju dojave o postavljenoj bombi u obrazovnim ustanovama, nakon blokade lokacije, evakuiše se sprat po sprat, odnosno odjeljenje po odjeljenje. Naravno, ne govore se pravi razlozi već, primjera radi, da djeca treba da izađu zbog loših instalacija i slično”, pojašnjavaju u policiji.

Vjeruju da su i direktori nekoliko škola na takav način evakuisali đake u petak, uprkos tome što im je saopšteno da nema potrebe za tim.

Međutim, Libertasu je nekoliko roditelja kazalo da su đaci tokom evakuacije već znali da su primorani da škole napuste zbog prijetnje bombama.

Još se ne zna ko je slao mejlove

Još se ne zna ko je u petak poslao mejlove u kojima se prijetilo dizanjem škola u vazduh. Jedino, do sada, poznato je da su poruke stigle posredstvom elektronske pošte, odnosno domena čiji se serveri nalaze u inostranstvu.

“Sprovode se policijsko-tužilačke aktivnosti u cilju utvrđivanja okolnosti upućenih prijetnji, prvenstveno u cilju otklanjanja eventualne neposredne i ozbiljne opasnosti po ljude i imovinu, ali i radi otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u odnosu na predmetne poruke, uključujući i krivično djelo lažno prijavljivanje”, sopštila je ranije Uprava policije.

 

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro