Ograničite cijene goriva jer je preveliki udar na budžet građana

Nakon ovog povećanja, cijene goriva biće na rekordnom nivou iz 2012. godine. Tada je eurodizel bio jeftiniji za cent u odnosu na cijenu koja će u Crnoj Gori važiti od ponoći
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Novi cjenovnik na snazi od sjutra
Novi cjenovnik na snazi od sjutra
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Novi cjenovnik na snazi od sjutra

Sve vrste goriva poskupiće od ponoći po pet centi, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. Eurosuper 95 i 98 koštaće u naredne dvije sedmice euro i po, odnosno 1,54 eura. Lož ulje i eurodizel će poskupiti na 1,37, odnosno 1,39 eura.

Nakon ovog povećanja, cijene goriva biće na rekordnom nivou iz 2012. godine. Tada je eurodizel bio jeftiniji za cent u odnosu na cijenu koja će u Crnoj Gori važiti od ponoći.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) traži od Skupštine Crne Gore da na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama, što bi omogućilo Vladi da limitira cijenu goriva, barem na određeni period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi.

Prethodnih godina su se, navode, u više navrata obraćali Vladi sa zahtjevom da se koriguju akcize na naftu i naftne derivate, koje predstavljaju dominantno učešće u finalnoj cijeni goriva.

“U julu prošle godine, USSCG je podnio inicijativu Vladi da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, a sve na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata. Kako smo tada naveli, već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva što predstavlja veliki udar na budžet naših građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, a takav trend se do danas nastavio”, navode u USSCG.

Poskupljenja nafte i naftnih derivata, ističu, dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, pa je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene.

“Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno zavise od cijene nafte i naftnih derivata. Zbog uticaja koronavirusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, oko 20.000 naših građana, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena. Obrazloženje Vlade bilo je da na cijene goriva mogu intervenisati tek nakon izmjene Zakona o akcizama. Zbog svega ovog, tražimo da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama što bi omogućilo Vladi da limitira cijenu goriva, barem na određeni period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje posljednjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva”, naglašavaju u USSCG.

Cijene goriva posljednji put su promijenjene 18. januara, kada su sve vrste poskupile od tri do šest centi. Novo poskupljenje goriva treće je ovog mjeseca.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će biti 14. februara, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 15. februara.

Krvavac: Planirali smo, ali smo zaustavljeni u Skupštini

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac kazao je da je u Skupštini zaustavljena inicijativa tog resora kojom je bilo predviđeno da Vlada može da smanji akcize usljed poskupljenja goriva.

“Inicijativa Ministarstva finansija da izvršna vlast može da interveniše usljed poremećaja na tržištu, odnosno da može da smanji akcize usljed poskupljenja goriva kada konstantni rast cijena na međunarodnom tržištu utiče na cijene u Crnoj Gori, zaustavljeni su u Skupštini Crne Gore”, naveo je Krvavac na Tviteru. Bez izmjene zakona, kaže, Vladi su ruke vezane.

“Za sve to imali smo i prihode nadomještene, odnosno predložene druge mjere, ali populistički razlozi su presudili”, rekao je Krvavac.

Ministarstvo je predlagalo da se izmjenama Zakona o akcizama omogući da Vlada može da interveniše, odnosno donese odluku o smanjenju akciza do 15 odsto na mjesec, u slučaju konstantnog rasta cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu koji utiče na cijene u Crnoj Gori.

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro