O smjeni Alekse Bečića, ipak, danas

Spreman sam da odmah čujem da li imam povjerenje u parlamentu, poručio je Bečić i naveo da će, ako postoji većina da bude razriješen, u miru i dostojanstvu prepustiti funkciju
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Bečić
Bečić
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Bečić

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj treba da se odluči o smjeni predsjednika parlamenta Alekse Bečića nastavljena je nakon što je kolegijum odbio zahtjev Demokratskog fronta da se napravi pauza do petka.

Prethodno je parlament usvojio dnevni red – za raspravu o Bečićevoj smjeni glasala su 43 poslanika, dok je 37 bilo protiv.

Predlog za razrješenje Bečića potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i albanske koalicije Jednoglasno.

Demokratska Crna Gora je, uoči zasjednja, pozvala na proteste u srijedu kod Hrama Hristovog Vaskrsenja ukoliko Bečić bude smijenjen. Iz te partije navode da je Građanski pokret URA odlučio da smijeni Bečića “zato što je on smetnja manjinskoj Vladi URA i DPS-a”.

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocijenio je da je Crna Gora na prekretnici i da “današnji dan umnogome može da odluči u kojem će pravcu da krene Crna Gora i koliko će eventualnih problema da se stvori“. On je naveo da je posebno ugrožena izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine.

“Ono što je posljednjih dana izrečeno između određenih faktora u parlamentarnoj većini ne smije da bude razlog da ne mogu da razgovaraju i vrate stvari na kolosjek koji odgovara građanima koji su 30. avgusta tražili da se DPS isključi iz bilo kakvog vida odlučivanja. Zbog toga, u ime Poslaničkog kluba DF-a, tražim da se sjednica pauzira i da se da prostora dijalogu“, rekao je Radunović.

On je zatražio da sjednica bude nastavljena u petak u 12 časova.

“Da sjednemo, još jednom razgovaramo i sve ljutnje, strahove i međusobne nepoznanice razriješimo. Mi nijesmo bilo ko, upravljamo glasovima onih ljudi koji su glasali za nas 30. avgusta. Nikakva lična ljutnja ne smije da dovede do takve situacije da damo šansu DPS-u“, poručio je Radunović.

On je kazao da ruše mostove između njih u parlamentarnoj većini, ako se desi da Bečić bude smijenjen.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić podržao je predlog DF-a. Predlog, naveo je on, nije odbrana neke koalicije, nego demokratskih pravila.

“Kada se krenulo u razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, bez obzira na svu hipoteku odnosa i ono što je izrečeno, nije mi trebalo ni pet sekundi da glasam protiv, a ne pet dana. Kada me pitate da li ste za koaliranje i formiranje skupštinske većine sa DPS-om, ne treba mi ni pet sekundi, odmah jasno kažem da sam protiv”, naveo je Bečić.

On je ponovio da nikada neće dozvoliti da izda one koji su mu dali povjerenje ili da se neko igra sa njegovim imenom.

Bečić je kazao da mu djeluje politički apsurdno da je nekom potrebno vrijeme da kaže da li je spreman da ispoštuje izbornu volju 208 hiljada građana koji su glasali za promjene.

“Spreman sam na to da odmah čujem da li imam povjerenje u parlamentu”, rekao je on i naveo da će, ako postoji većina da bude razriješen, u miru i dostojanstvu prepustiti funkciju.

Radunović je, odgovarajući Bečiću, kazao da nije riječ o njegovoj funkciji, nego o budućnosti dosadašnje koalicije.

“Sa takvim traženjem – da se u roku od tri minuta riješi nešto što nijesmo mogli posljednja dva ili tri dana, ne doprinosite rješenju”, naveo je Radunović.

On je rekao da postoje izvjesne mogućnosti da se sačuva parlamentarna većina.

“Avansno imate našu podršku da nastavite da obavljate funkciju do kraja mandata. Siguran sam da ste spremni da napravite sve što je moguće da se sačuva izborna volja građana, i molim vas da ne opstruirate da dobijemo tu pauzu”, kazao je Radunović.

On je rekao da se mogu dogovoriti da i nakon pada Vlade, funkcija predsjednika paralamenta bude dio dogovora u kojem Demokratama pripada to mjesto.

Poslanik GP URA Miloš Konatar naveo je da pozdravlja stav Bečića da nema problem da se raspravlja o njegovoj poziciji i razrješenju.

“Poštujem njegov stav, ali i ja imam obavezu da branim svoj dignitet i dostojanstvo Abazovića. Kada se raspravljalo da li će se glasati za njegovu smjenu, DF je jasno rekao da će glasati za njegovu smjenu”, naveo je Konatar.

On je kazao da niko iz URA tada nije okarakterisao poslanike DF-a kao izdajnike, prevarante ili korumpirane ljude.

“Ne mislim da je korektno nekoga nazivati izdajnikom i korumpiranim čovjekom, a onda reći da nećete glasati za njegovu smjenu sa DPS-om. Ako za nekoga to mislite, imate obavezu da glasate, u suprotnom, imate problem sa odgovornošću”, rekao je Konatar.

On je kazao da je ranije pozdravio kada su Bečić i premijer Zdravko Krivokapić pozvali ljude da ne izlaze na ulice.

“Ali, nemojmo zbog bilo čije fotelje da pozivamo ljude na bilo kakve blokade i nemire, ako treba da bude nemira i loših riječi, neka ih bude u parlamentu i neka ostanu ovdje”, naveo je Konatar.

Poslanik DPS Danijel Živković pozvao je na poštovanje poslovnika, navodeći da je odlaganje današnje sjednice pokušaj opstrukcije.

Poslanik SNP-a Vladimir Joković apelovao je da se pronađe rješenje i da ostane aktuelna parlamentarna većina.

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro