Novi sajber napadi na Vladin informatički sistem

Sigurnost naloga građana i privrednih subjekata, ni njihovi podaci, ni na koji način nijesu ugroženi, naveo je ministar javne uprave Maraš Dukaj
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Crna Gora je od kasno sinoć, drugi put ove sedmice, izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

“Primarna meta je struktura državnih organa. Stručnjaci Ministarstva javne uprave pravovremeno su preduzeli odbrambene mjere”, naveo je Maraš Dukaj, koji je na čelu tog Vladinog resora.

Iako su, napisao je on na Tviteru, iz bezbjednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, “sigurnost naloga građana i privrednih subjekata, ni njihovi podaci, ni na koji način nijesu ugroženi”.

“Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike”, naveo je Dukaj.

Povodom novih sajber napada, premijer Dritan Abazović sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koja je u toku.

Ranije danas, portal RTCG je objavio da su iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) poručili da je “riječ o napadu koje su koordinisale ruske službe”.

U ANB-u, prenosi RTCG, navode da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla da bude sva “kritična infrastruktura” – elektroprenosni sistem, vodovodi…

EPCG prebacila elektrane na manuelni sistem upravljanja

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prebacila je svoje elektrane na manuelni sistem upravljanja.

Odluku je donio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović nakon razgovora sa direktorom ANB-a Savom Kenterom.

“Obavještavam javnost da sam, kao predsjednik Odbora direktora EPCG, danas dobio poziv od direktora ANB, Sava Kentere, koji me je, tom prilikom, upozorio na mogućnost da EPCG bude predmet sajber napada koji je, prethodnih dana, izvršen na Vladu Crne Gore i druge državne institucije. Želim da naglasim da je, prije ovog upozorenja, EPCG pokrenula proceduru zaštite, a nakon ovog razgovora sam dao nalog da naše elektrane pređu na manuelni sistem upravljanja, dok smo neke od korisničkih servisa, privremeno, učinili nedostupnim, kako bi se pravovremeno onemogućilo pravljenje štete našem sistemu. I pored svih potencijalnih problema, EPCG će nastaviti da, u opštem interesu, kvalitetno obavlja svoj posao”, navodi se u saopštenju Đukanovića.

Preporuke Ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori upozorila je da je u Crnoj Gori u toku “uporni i kontinuirani” sajber napad.

“Napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu, uključujući granične prelaze i aerodrom, i sektoru telekomunikacija”, navodi se u upozorenju Ambasade SAD.

Preporučuju da “građani budu svjesni svog okruženja i da pregledaju lične bezbjednosne stavke, kao i da imaju ažurne i lako dostupne putne isprave”.

NATO spreman da pomogne

“NATO je upoznat sa izvještajima o sajber napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima. NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima na servere crnogorske Vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno”, naveli su za Glas Amerike iz Alijanse.

 

 

 

 

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro