Nikada sa bojnog polja nijesam pobjegla

Koja bi to crnogorska majka otišla i ostavila sina jedinca u zatvoru, kćerku udovicu i unučad. Želim da se moja istina čuje, kazala je danas Vesna Medenica
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević

“Nikada sa bojnog polja nijesam pobjegla. Koja bi to crnogorska majka otišla i ostavila sina jedinca u zatvoru, kćerku udovicu i unučad. Želim da se moja istina čuje. Do sada mi to nije bilo omogućeno. Ja sam svoju profesionalnu karijeru gradila časno 40 godina i uvijek se nalazila u prvim borbenim redovima”, rekla je danas bivša predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Ona je to izjavila u sudnici podgoričkog Višeg suda gdje je trebalo da bude održano ročište za kontrolu optužnice, koju je Specijalno državno tužilaštvo, 17. oktobra, podiglo protiv nje, njenog sina Miloša i još 15 osumnjičenih.

Međutim, ročište je, na zahtjev advokata Miloša Vuksanovića, odgođeno za 25. novembar. To je drugo odgađanje kontrole optužnice ovog mjeseca.

Vuksanović je rekao da mu nije omogućen uvid u spise predmeta i da mu treba vremena da adekvatno pripremi odbranu svog klijenta Marka Vučinića, jednog od osumnjičenih.

Osim protiv Vučinića, Vesne i Miloša Medenice, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu i protiv policijskog službenika Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company“ iz Nikšića.

Miloš, Vesna i 15 saučesnika

Oni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Medenica Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Advokat Zdenko Tomanović, jedan od branilaca Vesne Medenice, rekao je danas da se tom optužnicom “šalje poruka osvete nosiocima institucija prije takozvanog oslobođenja”.

“Tražimo isti pristup prema svima. Da tužilaštvo bude objektivno. Nama, kao braniocima, nije dozvoljeno da se upoznajemo sa spisima iz istrage, već detalje saznajemo iz medija”, naveo je Tomanović.

Kazao je da su predložili saslušanje 23 svjedoka, ali da nijedan nije prihvaćen.

“Predložili smo da se sasluša predsjednik Vlade, šefovi povjerljivih službi bezbjednosti, ministri policije… Nijednog nijeste prihvatili. Da ste prihvatili makar tri, rezultati istrage bi bili drugačiji”, rekao je Tomanović.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić istakao je da nikada ne bi prihvatio da učestvuje u postupku u kojem nijesu validni dokazi za podizanje optužnice.

Petrović Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Advokat Nebojša Asanović tražio je izuzeće specijalnog tužioca Vukasa Radonjića jer, kazao je danas, sumnja u njegovu pristrasnost jer mu je, tvrdi, u prethodnim postupcima onemogućio pravo na odbranu i slobodu.

Miloš Medenica: Čuvaj mi se, Daśune

“Čuvaj mi se, Daśune”, poručio je Miloš Medenica na izlasku iz sudnice policijskom službeniku Darku Laloviću, dok je majki Vesni poslao poljubac.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja i od tada je u pritvoru.

Lalović (lijevo) dolazi na ročište Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Libertas je, mjesec ranije, objavio je da se Miloš Medenica, sudeći po podacima koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu, bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

On je, u presretnutim razgovorima koje je dostavio Europol, sagovorniku, policajcu Darku Laloviću, rekao da je o njegovom nezakonitom poslu upoznata njegova majka Vesna Medenica i da od nje može očekivati zaštitu.

Žalba na ukidanje pritvora pred Apelacionim sudom

Viši sud u Podgorici poslao je Apelacionom sudu spise predmeta u cilju odlučivanja o žalbi Specijalnog tužilaštva na odluku o ukidanju pritvora Vesne Medenice, rekla je Libertasu portparolka Višeg suda Marija Raković.

Odluku da se Medenici ukine pritvor donijelo je Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici nakon što je Apelacioni sud ukinuo rješenje kojim joj je bio produžen boravak u Istražnom zatvoru. Nakon toga Specijalno tužilaštvo je uložilo žalbu.

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro