Nakon gnusnih uvreda, monstrumi htjeli i da tuku Draginju

Da slika bude potpuna, samo u nekoliko mjeseci tri mlade žene bivaju upucane ili prebijene do smrti od svojih partnera, a da na njihove vapaje institucije sistema nijesu reagovale
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Vuksanović-Stanković
Vuksanović-Stanković
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Vuksanović-Stanković

Ženski klub Skupštine Crne Gore zgrožen je saznanjem da je planiran napad na poslanicu Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović Stanković, saopštili su iz tog skupštinskog tijela.

Napad na Vuksanović-Stanković, saznaju u Ženskom klubu, planiran je nakon radnog ručka sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

“Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da naša koleginica nije imala ranije preuzete obaveze i napustila radni ručak prije planiranog završetka, i poremetila monstrumima zacrtani plan“, piše u saopštenju Ženskog kluba. Najoštrije, ističu, osuđuju taj čin.

“Upozoravamo sve nas kao društvo, da razmislimo, šta se ovo dešava i gdje nas ovo vodi. Gdje je nestalo “čojstvo i junaštvo””, naveli su iz Ženskog kluba.

Nakon, kažu, “salvi gnusnih, prostačkih uvreda, seksističkih i mizoginih napada, “junaci” su se odvažili i fizički da se obračunaju sa Vuksanović-Stanković, samo zato što im smeta njen politički stav”.

“Mjesecima na društvenim mrežama, portalima i opskurnim televizijskim emisijama su joj crtali metu. Ovo je zaista postalo nepodnošljivo, dotaknuto je dno“, navode iz Ženskog kluba. Upaljen je, kažu, crveni alarm.

Iz Ženskog kluba su upitali zašto smetaju žene sa stavom i kome smeta taj klub.

“Ženski klub je možda i jedina svijetla tačka u političkom sivilu. Pokazao je da, uprkos političkim i ideološkim razlikama, možemo zajedno da radimo dobre stvari u korist našeg društva, a te vrijednosti prepoznaju naši međunarodni partneri“, navodi se u saopštenju.  To je, poručuju, očigledno počelo da smeta nekim strukturama koje žele konflikte.

“Pa se ovih dana vrlo intenzivno raspitaju za naš rad, da li nas i ko plaća za to, te nas redovno “čašćavaju” raznim “komplimentima””, naveli su iz Ženskog kluba.

Činjenica da se zbog ozbiljnih prijetnji moralo angažovati obezbjeđenje i ministarkama prosvjete i zdravlja, Vesni Bratić i Jeleni Borovinić-Bojović, tvrde, potvrđuje da žene u politici smetaju.

“Vrhunac beščašća i moralnog posrnuća je planirani napad na koleginicu Vuksanović-Stanković. Kap je prelila čašu i ovo je alarm za cijelo društvo. Nema kočnica kad se radi o ženama u javnom životu – one se vrijeđaju, omalovažavaju, prijeti im se, planiraju se fizički napadi. Na drugoj strani, da slika bude potpuna, samo u nekoliko mjeseci tri mlade žene bivaju upucane ili prebijene do smrti od svojih partnera, a da na njihove vapaje institucije sistema nijesu reagovale“, piše u saopštenju.

Iz Ženskog kluba upozorili su da se mora najoštrije reagovati i da se moraju adekvatno sakcionisati svi, kažu, “monstrumi“, koji šalju sliku da su žene u Crnoj Gori nezaštićene.

Podrška od LP

Liberalna partija podržala je poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović-Stanković, navodeći da je očigledno da je ona nastupima, kojima brani društvo i državu od prljave propagande i mržnje, “zasmetala mračnim umovima agresivnih nacionalista”.

Iz LP su rekli da informacija koja je potvrđena iz bezbjednosne agencije i policije da su ekstremne prosrpske nacionalističke grupe planirale napad na Vuksanović Stanković, predstavlja tužnu stvarnost Crne Gore.

“I sliku onoga do čega smo došli kao društvo sa ovom političkom većinom, koja vjerovatno ne vidi ništa strašno u ovakvim pojavama, pa ih tako vremenom normalizuje, a to nećemo dozvoliti”, naveli su iz LP.

Oni su istakli da je Vuksanović-Stanković čestita i principijelna Crnogorka, predstavnica građana i borkinja za građansku i antifašističku Crnu Goru.

Liberali su poručili da će oštro i jasno uvijek ukazivati na fašizam, mržnju i nasilje.

“Primjer Vuksanović, čija riječ očigledno oštro sječe sve neistine mračne propagande, dokaz je da se naša istina ne može ućutkati i jasan pokazatelj u kojem pravcu treba svi da djelujemo i zaustavimo takve pojave u Crnoj Gori na vrijeme”, piše u saopštenju.

SD: Nadležni da ne žmure

Nadležni državni organi biće odgovorni u slučaju ugrožavanja i kompromitovanja bezbjednosti poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković, poručili su iz Socijaldemokrata (SD).

Predsjednica Foruma žena SD-a Ivana Raščanin-Radičević je ocijenila da je takva situacija posljedica odsustva jasne i nedvosmislene osude mizoginih i seksističkih napada, kao i izostanka reakcije nadležnih.

“Ako Vuksanović-Stanković, kao istaknuta borkinja za državne interese Crne Gore, bude i jednog trena ugrožena, a njena bezbjednost kompromitovana, to će biti isključiva odgovornost nadležnih državnih organa koji nijesu preduzeli sve što im je zakon dozvoljavao”, smatra Raščanin-Radičević.

Ona je navela da je ovakva situacija posljedica vrjednosnog posrnuća kojem se svjedoči.

“Ovo je i posljedica činjenice da mizogini i seksistički napadi nijesu nailazili na jasnu i nedvosmislenu osudu onih koji obavljaju izuzetno važne funkcije u Crnoj Gori, kao ni adekvatnu reakciju nadležnih organa”, rekla je Raščanin-Radičević.

SD, navodi, daje punu podršku Vuksanović-Stanković, na čiju političku borbu zastrašivanja, uvrede i napadi, ne utiču.

“Jednako tako podršku Socijaldemokrata ima svaka žena i osoba koja je meta uvreda i zastrašivanja. Dok god institucije ne pokažu da hoće i mogu da se nose sa time, nećemo imati normalan javni ambijent”, poručila je Raščanin-Radičević.

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro