Knežević: Neko treba da završi u ludnici

Predsjednik odbora pokušao da objasni da je bilo neophodno preduzeti mjere kako bi bio saslušan i Dragan Bokan, vlasnik Volija u čijem magacinu je nađen kokain
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Vukšić i Abazović
Vukšić i Abazović
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Vukšić i Abazović

Zašto Specijalno državno tužilaštvo nije reagovalo isto u slučaju Voli i u slučaju Krstović, pitao je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, nakon današnje sjednice tog skupštinskog tijela.

Premijer Krivokapić izostao: Danas na zasjedanju
Foto: Savo Prelević

Na sjednici su zbog aktuelnog slučaja zapljene oko 500 kilograma kokaina, u takozvanoj “gluvoj sobi”, saslušani direktor Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, Zoran Brđanin i Dejan Vukšić, predstavnici tužilaštva i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Sjednici je trebalo da prisustvuje i premijer Zdravko Krivokapić, ali je on pismom obavijestio članove odbora da neće doći.

“Neobjašnjivo je zašto se primjenjuju dvostruki standardi i aršini i zašto se zloupotrebljava Zakon o krivičnom postupku”, naveo je Knežević, koji smatra da “ovdje postoji kolizija u odnosu na ono što radi Tužilaštvo i ANB”.

“To je nož nesaradnje, rekao bih”, kazao je Knežević i istakao da je pokušao da objasni da je bilo neophodno preduzeti mjere kako bi bio saslušan i Dragan Bokan, vlasnik Volija u čijem magacinu je nađen kokain.

“Očigledno je da se organi ponašaju tako neznaveno i vode nezavisne istrage. Zato sam rekao da neko od nas treba da završi u ludnici. Sistem, koji je trebalo da reaguje, potpuno je zakazao”, poručio je Knežević.

On smatra da špediteru iz Bara Đoku Drobnjaku, koji je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa švercom kokaina, treba dozvoliti da se brani sa slobode.

SDT dostavio nove informacije: Danas na sjednici // Foto: Savo Prelević

“Poslije sjednice tvrdim da je Drobnjak najmanje kriv. On je prošao poligraf, kao i članovi porodice Krstović. Nije mi realno da Drobnjak bude kriv”, kazao je Knežević, koji smatra da je bezbjednosna situacija pri pucanju i da nadležni ne mogu da odgovore na najbolji način.

Specijalno državno tužilaštvo, izjavio je Abazović nakon sjednice, dostavilo je Odboru za bezbjednost i odbranu nove informacije u vezi sa slučajem zapljene oko 500 kilograma kokaina.

“Sad su malo jasnije stvari. Svako neka radi svoj posao. Mislim da je moja glavna poruka da treba da budemo srećni i zadovoljni što je u Crnoj Gori palo toliko kokaina”, poručio je Abazović.

Ovolike količine kokaina, rekao je on, plod su transnacionalnog kriminala.

“Crne Gora postaje destinacija koja je nesigurna za kriminalne aktivnosti”, istakao je Abazović. Još stvari, smatra on, treba da bude poboljšano u sferi kontrole kontejnera.

“Kontejneri sada prolaze preko skenera. Još stvari tu treba da poboljšamo. Imamo policiju i ANB u slobodnoj zoni”, naveo je Abazović. Žao mu je, kaže, što premijer Krivokapić danas nije došao.

“Mogli smo da razmotrimo još informacija”, rekao je on. Predsjednik odbora Milan Knežević, naveo je Abazović, postavio je specijalnom tužiocu nekoliko sasvim logičnih pitanja.

“Moja razmišljanja su vrlo slična Kneževićevim. Pokušali smo da kroz postavljanje logičnih pitanja dobijemo logične odgovore. Po meni, neki odgovori su vrlo sumnjivi. Ne amnestiram nikoga, ali mislim da je bilo prostora da se radi na drugačiji način, ali to nije naša nadležnost”, kazao je on.

Abazović i Knežević // Foto: Savo Prelević

Abazoviću nije jasno zašto SDT nije preuzelo slučaj zapljene kokaina u magacinu Krstovića.

“SDT je svaki slučaj za koji je imao neki senzibilitet odmah oduzimao. Kad se došlo do tone i više kokaina, kao u slučaju Krstovića, oni su rekli da nije njihova nadležnost. Sad su preuzeli ovaj slučaj i sad jeste njihova nadležnost. SDT je za mnogo manje zapljene potrčalo da uzme predmet. Zašto to nijesu uradili u slučaju Krstovića, to je pitanje za njih”, poručio je Abazović.

Svi se, kaže, nadaju da će da se dođe do vrha piramide.

“Ovo ne rade ljudi, koji žive u određenim prigradskim naseljima i imaju moći. Gdje su organizatori i krijumčari – do njih moramo doći”, poručio je Abazović.

Pročitajte još

Pravosudna inspekcija danas je, po nalogu Ministarstva pravde, počela kontrolu dodjele …
Pozivamo vrhovnog državnog tužioca i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju …
Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro