Jovanić i Jović ostaju u pritvoru

Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen je pritvor zbog opasnosti od bjekstva u slučaju da se nađu na slobodi
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Jovanić
Jovanić
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Jovanić

Apelacioni sud Crne Gore danas je odbio žalbe branilaca na odluku Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i Snežane Jović, koji su uhapšeni 9. maja.

“Rješenjem Višeg suda u Podgorici, koje se pobija žalbama, okrivljenima Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen je pritvor nakon podizanja optužnice zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja. Pritvor im je produžen zbog opasnosti od bjekstva u slučaju da se nađu na slobodi”, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Osim protiv Jovanića i Jovićeve, Specijalno državno tužilaštvo 8. novembra je podiglo optužnicu i protiv Saše Zejaka, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića, kao i podgoričkih preduzeća “Titan security”, “Securitas Montenegro” i “Ogimar MNE” i “Top force system” iz Nikšića, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

“Okrivljenom Blažu Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je, tokom 2015, organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine, i čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, za sada nepoznatih osoba, čiji je cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, u cilju sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”, saopštio je ranije državni tužilac Vukas Radonjić, portparol Specijalnog tužilaštva.

Svaki član kriminalne organizacije imao je, naveo je on, unaprijed određeni zadatak ili ulogu.

“U djelovanju kriminalne organizacije su se koristile privredne i poslovne strukture i postojao je uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce. Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizlazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima “Euromix Tours“ DOO Budva, “Sotto la Collina“ DOO Podgorica, “Nega Tours Montenegro“ DOO Budva, “Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje, “Montri“ DOO Igalo, “Princ & Co“ DOO Kotor, “Montel“ – Motel Glava Zete DOO Nikšić i “Jastreb“ DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jović i kao advokat, pribavlja imovinsku korist”, rekao je Radonjić.

To su, naveo je on ranije, “radili kroz nezakonito uvećavanje troškove stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika, pa i kada je to apsolutno nepotrebno”.

“Da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić”, naveo je Radonjić.

Okrivljenom Jovaniću optužnicom se stavlja na teret i da je, kao predsjednik Privrednog suda Crne Gore, u martu 2016. godine, zaključenjem memoranduma o saradnji sa okrivljenim pravnim licem “Ogimar MNE”, suprotno Zakonu o stečaju, zloupotrijebio svoj službeni položaj, nepotrebno uvećao troškove stečajnog postupka koji su isplaćeni iz budžeta suda, a okrivljenom pravnom licu pribavio imovinsku korist.

“Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina, za organizatora, odnosno od jedne do osam godina, za pripadnika kriminalne organizacije, dok je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja propisana kazna zavora od šet mjeseci do pet godina, za njegov osnovni oblik, od jedne do osam godina za teži i od dvije do 12 godina za najteži oblik krivičnog djela, kada iznos protivpravno pribavljene imovinske koristi prelazi 30.000 eura”, naveo je Radonjić.

Specijalno državno tužilaštvo će, rekao je on, nastaviti istragu protiv okrivljenih Jovanića, Zejaka i Jović, za krivična djela zloupotreba službenog položaja i protiv okrivljenog Vladana Nikolića, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, u stečajnim postupcima nad stečajnim dužnicima “Radoje Dakić” AD Podgorica, “Tehnostar” DOO Berane i “Trgošped” DOO Rožaje.

Pročitajte još

iako najavljen kao veliki protest ispred upravne zgrade kompanije, kao podrška …
Aktivnosti nadležnih državnih službi Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera, naveli …
U dvorište kuće Z.Š. u Nikšiću jutros je, jedan sat nakon …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro