Apelacioni sud ukinuo odluku o puštanju Vesne Medenice na slobodu

Odlučujući o žalbi SDT-a, vijeće Apelacionog suda je utvrdilo da je pobijano rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer prvostepeni sud nije ispoštovao naloge iz prethodnog ukidnog rješenja Apelacionog suda od 10. novembra, a bio je dužan da raspravi sva sporna pitanja na koja je ukazao drugostepeni sud u ukidnom rješenju, naveli su danas iz Apelacionog suda
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Medenica
Medenica
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Foto: Libertaspress/Savo Prelević
Medenica

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je danas žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je 11. novembra ukinut pritvor bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Predmet je, naveli su danas iz Apelacionog suda, vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

“Rješenjem Višeg suda u Podgorici od 11. novembra odbijen je predlog Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora i ukinut pritvor okrivljenoj Vesni Medenici. Odlučujući o žalbi Specijalnog državnog tužilaštva, vijeće Apelacionog suda je utvrdilo da je pobijano rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer prvostepeni sud nije ispoštovao naloge iz prethodnog ukidnog rješenja Apelacionog suda od 10. novembra, a bio je dužan da raspravi sva sporna pitanja na koja je ukazao drugostepeni sud u ukidnom rješenju“, saopšteno je danas iz Apelacionog suda.

Prethodno je, navode, Apelacioni sud, 10. novembra, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 17. oktobra, u dijelu u kojem je produžen pritvor Vesni Medenici jer “nijesu dati relevantni i dovoljni razlozi za produženje pritvora“.

“Prvostepeni sud je razloge za produženje pritvora isključivo zasnovao na dvije okolnosti koje je navelo Specijalno državno tužilaštvo u predlogu za produženje pritvora nakon podizanja optužnice, odnosno činjenici da je okrivljena Medenica na svom telefonu u Google pretrazi nekoliko dana prije lišenja slobode pretraživala biografiju advokata iz Beograda i da je kupila kartu u jednom pravcu. Navedene okolnosti, po nalaženju Apelacionog suda, same po sebi, bez drugih razloga, nijesu dovoljne da bi ukazivale na konkretnu opasnost od bjekstva okrivljene za slučaj da se nađe na slobodi“, saopšteno je danas iz Apelacionog suda.

Takav zaključak, navode, Apelacioni sud je izveo na osnovu stanja u spisima predmeta, navoda žalbi i odluke Ustavnog suda od 12. oktobra, koja je donijeta po ustavnoj žalbi branilaca okrivljene podnijetoj protiv rješenja Vrhovnog suda Crne Gore od 15. jula.

Apelacioni sud je potom dao nalog prvostepenom sudu da prilikom ponovnog odlučivanja da relevantne, jasne i dovoljne razloge za svoju odluku.

“Prilikom ponovnog odlučivanja, prvostepeni sud je u rješenju od 11. novembra, koje se pobija žalbom Specijalnog državnog tužilaštva, cijeneći iste okolnosti – pretraga na Google pretraživaču biografije advokata i kupljena karta za Beograd u jednom pravcu, izveo drugačiji zaključak da više ne stoje procesno pravni razlozi za produženje pritvora okrivljenoj Medenici, a da nije dao detaljnu analizu svog zaključka, iako je bio u obavezi da odluku donese na osnovu analize cjelokupnih spisa predmeta. Kako nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, predmetno rješenje je zahvaćeno bitnom povredom odredaba krivičnog postupka zbog čega je isto moralo biti ukinuto“, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Specijalno tužilaštvo je u žalbi, navode, iznijelo nove činjenice koje se tiču tog pritvorskog osnova, “pri tom ne navodeći razloge zbog kojih ih do sada nijesu iznosili“.

“One se odnose na postupanje okrivljene prilikom lišenja slobode, njen socijalni i porodični status, koje drugostepeni sud u postupku odlučivanja po žalbi ne može da cijeni, jer nijesu bile predmet ocjene u pobijanom rješenju, niti je drugostepeni sud ovlašćen da sam utvrđuje činjenično stanje, zbog čega je prvostepeno rješenje moralo biti ukinuto i po ovom osnovu. Predmetnim rješenjem Apelacionog suda od 20. novembra, naloženo je prvostepenom sudu da, prilikom ponovnog odlučivanja, otkloni bitne povrede na koje je ukazano navedenim rješenjem Apelacionog suda i donese novu i na zakonu zasnovanu odluku“, naveli su iz Apelacionog suda.

Uhapšena na aerodromu

Vesna Medenica uhapšena je 18. aprila na podgoričkom aerodromu i do 11. novembra bila je u pritvoru.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra optužnicu protiv Vesne Medenice i njenog sina Miloša, policijskog službenika Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company“ iz Nikšića.

Oni se, saopštio je tada specijalni tužilac i portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić, terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Hvala ti, moja Evice

 

 

Pročitajte još

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Vesna Vučković, jedina je kandidatkinja za …
Rješenjem Višeg suda u Podgorici, Blažu Jovaniću i Snežani Jović produžen …
Ročište je odgođeno nakon što je jedan od advokata osumnjičenih, Zoran …

© Copyright 2021 Libertas Press
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Impresum

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro

O nama

Crnogorski novinarski istraživački portal „Libertas Press“ osnovala je
NVO „Kontekst“.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica

Olivera LAKIĆ

[email protected]

Tehnički urednik/foto

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Izvršna urednica
Radmila GRBIĆ
[email protected]

[email protected]


Tel: +382 20 325 255
Ulica Džordža Vašingtona 78,
Podgorica
Montenegro